Koronavírus: ezért terjedhet gyorsan a kórházakban

Több mint tízezer beteg kapta el a koronavírust egy amerikai kórházban, többen bele is haltak a fertőzés szövődményeibe - ez derül ki egy elemzésből, amelyről a CNN is beszámolt.

A kórházban kezelt, koronavírus-fertőzés kockázatának fokozottan kitett betegek kiszolgáltatott helyzetére hívja fel a figyelmet cikkében a CNN. Ebből kiderül, hogy egy amerikai orvosi központban a - szövetségi és állami nyilvántartásokon alapuló - hivatalos elemzés szerint tavaly több mint 10 ezer bekerülő beteg kapta el a koronavírus-fertőzést, de a tényleges fertőzöttszám szakemberek szerint ennél magasabb lehet. A floridai Blake Medical Centerben megfertőződött betegek - akiket jellemzően szívinfarktussal, szepszissel, akut veseelégtelenséggel, akut és krónikus légzési elégtelenséggel, vagy pszichiátriai zavarokkal vettek fel - mintegy 21 százaléka halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe.

koronavírus-fertőzés kórház
A járvány gyorsulása rossz hír a kórházban fekvő, nem covidos betegeknek is. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Tragikus történetek, amelyek felhívják a figyelmet a veszélyre

A 66 éves gyógyszerész, Steven Johnson, akit korábban vastagbélrákkal kezeltek, azért ment a Blake Medical Centerbe 2020 decemberében, hogy megműtsék a csípőjét. Johnsonnak két nappal a kórházba kerülése előtt negatív lett a PCR-tesztje, ám a felvétele után 13 nappal már kimutatták nála a koronavírus-fertőzést. Ami megtámadta a tüdejét, állapota pedig gyorsan romlott. Johnson elutasította, hogy intubálják, nem sokkal később elhunyt. Felesége is teszteltette magát, de az ő eredménye negatív lett. Ami megerősítette a gyanút, hogy férje a kórházban kaphatta el a fertőzést: szobájában az egyszerű orvosi szájmaszkot viselő orvosok és ápolók gyakran váltották egymást. Lisa Kirkland, az kórház szóvivője a CNN-nek elmondta: "határozottan ösztönzik", hogy dolgozóik felvegyék a COVID-19 elleni védőoltást, ám nem tették kötelezővé számukra.

A koronavírus kórházi terjedésének aránya az egyesült államokbeli betegek körében összességében alacsonyabb volt, mint más országokban, köztük az Egyesült Királyságban. A kórházakban ápolt, nem koronavírus-fertőzéssel felvett betegek mintegy 1,7 százalékánál diagnosztizálták a vírust bekerülésük után nem sokkal - derül ki a Medicare (az amerikai nemzeti egészségbiztosítási program) 2020. április 1. és szeptember 30. közötti időszakot felölelő elemzéséből.

Mivel a pandémia miatti karantén feloldása után egyre több munkavállaló és diák tér vissza az irodákba és iskolákba, brit kutatók új modellt dolgoztak ki a levegőben terjedő koronavírus-fertőzés kockázatának előrejelzésére az ilyen környezetben.

A koronavírus a kórházakban is gyorsan terjed

A Kaiser Health News (KHN) munkavédelmi nyilvántartások, orvosi szakirodalom és a kórházi személyzettel készített interjúk alapján levonta a következtetést, hogy az említett kórházban miért terjedhetett el a vírus. Az körvonalazódott, hogy a kórház vezetői nem igazán vették figyelembe, hogy a SARS-CoV-2 vírus levegőben terjed, és a köhögő betegek potenciális veszélyt jelentenek szobatársaikra és a kórházban dolgozókra. A kórházi személyzet tagjai pedig - ahogy azt egy akkoriban ott dolgozó nővér, Victoria Holland meg is erősítette - gyakran csak egyszerű orvosi maszkot kaptak a nagyobb védelmet nyújtó N95-ös (FFP2-es) maszkok helyett. Emellett a kórház nem vizsgált meg minden felvett beteget az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ iránymutatására hivatkozva, ami az ilyen vizsgálatokat a "létesítmény belátására bízza". Az is rontott a helyzeten, hogy a kórház vezetősége gyakran elfelejtette közölni a dolgozókkal, amikor ki voltak téve a koronavírus-fertőzésnek. Az eset egyébként nem egyedi: a michigani Beaumont Kórházban például tavaly április 6. és október 20. között 139 dolgozónál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

A CNN több halálos kimenetelű, kórházi koronavírus-fertőzéses esetről is beszámolt. A 71 éves Linda Moore tesztje például azután lett pozitív, hogy 15 napot töltött egy gerincműtétet követően az arizonai Havasu Regional Medical Centerben, ahol abban az időben nem volt az átlagosnál magasabb a koronavírus kórházi terjedésének aránya. Moore-t átszállították egy másik intézménybe, ahol állapota tovább romlott. Miután levették a lélegeztetőgépről, 5 és fél órán át küzdött az életéért.

Lisa Kirkland szerint nincs elfogadott, egységes módszer arra, hogy mérjék a koronavírus-fertőzés kórházi átvitelét, és "nincs bizonyíték arra, hogy a Blake Medical Centerben az átvitel kockázata különbözne a más kórházakban tapasztalttól". A Medicare elemzése szerint ugyanakkor az ide bekerült betegek 8 százalékánál diagnosztizálták a vírust, ami körülbelül ötször akkora, mint az országos átlag.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció