Koronavírus: egyre több a fertőzött a szomszédban

Újabb szigorításokat egyelőre nem terveznek Horvátországban, várhatóan csak meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévőket - nyilatkozta Davor Bozinovic belügyminiszter szerdán.

A horvát válságstáb július 31-én két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek augusztus 15-én járnak le - írja az infostart.hu. A belügyminiszter közlése szerint várhatóan augusztus 15. után is - újból - meghosszabbítják a most érvényben lévő korlátozásokat az esetszámok növekedése miatt, ám újabbakat egyelőre nem vezetnek be.

A tengerparton nem, zárt térben viszont kötelező a maszkviselés Horvátországban. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
A tengerparton nem, zárt térben viszont kötelező a maszkviselés Horvátországban. Fotó: Getty Images

Védettségi igazolvány és maszk

Rövidesen megkezdik három, más betegségek ellen alkalmazott gyógyszerhatóanyag hatékonyságának klinikai tesztjét a COVID-19 kezelésében. Kattintson, ha kíváncsi a teljes cikkre!

A jelenlegi korlátozások közé tartozik a zárt térben továbbra is kötelező maszkviselés és a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is érinti a szabály: csak 24 óráig tarthatnak nyitva. Már a beutazáshoz is, illetve a rendezvények látogatásához is védettségi igazolásra van szükség.

A lehetséges őszi korlátozásokat és az újabb intézkedéseket a járványhelyzet későbbi alakulásától teszik függővé.

Ezek a legfrissebb horvát járványadatok

Horvátországban ismét nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 381 új esetet azonosítottak, százzal többet, mint egy héttel korábban, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 365 ezret. Az elhunytak száma az elmúlt napon nem változott, így 8275 fő halálos áldozatot tartanak nyilván. Jelenleg 196 beteget ápolnak kórházban, akik közül 21-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1,67 millióan kaptak védőoltást, közülük 1,53 millión felvették már a második adagot is.

Bővítik a koronavírus-vakcinák tesztelési létszámát az 5 és 11 év közöttiek körében. Erre azért van szükség, hogy alaposabban vizsgálhassák a ritka mellékhatások kockázatát a gyerekeknél. Itt olvashatja el a teljes cikket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)