Koronavírus: egyre több a fertőzött a szomszédban

Újabb szigorításokat egyelőre nem terveznek Horvátországban, várhatóan csak meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévőket - nyilatkozta Davor Bozinovic belügyminiszter szerdán.

A horvát válságstáb július 31-én két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek augusztus 15-én járnak le - írja az infostart.hu. A belügyminiszter közlése szerint várhatóan augusztus 15. után is - újból - meghosszabbítják a most érvényben lévő korlátozásokat az esetszámok növekedése miatt, ám újabbakat egyelőre nem vezetnek be.

A tengerparton nem, zárt térben viszont kötelező a maszkviselés Horvátországban. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
A tengerparton nem, zárt térben viszont kötelező a maszkviselés Horvátországban. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images

Védettségi igazolvány és maszk

Rövidesen megkezdik három, más betegségek ellen alkalmazott gyógyszerhatóanyag hatékonyságának klinikai tesztjét a COVID-19 kezelésében. Kattintson, ha kíváncsi a teljes cikkre!

A jelenlegi korlátozások közé tartozik a zárt térben továbbra is kötelező maszkviselés és a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is érinti a szabály: csak 24 óráig tarthatnak nyitva. Már a beutazáshoz is, illetve a rendezvények látogatásához is védettségi igazolásra van szükség.

A lehetséges őszi korlátozásokat és az újabb intézkedéseket a járványhelyzet későbbi alakulásától teszik függővé.

Ezek a legfrissebb horvát járványadatok

Horvátországban ismét nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 381 új esetet azonosítottak, százzal többet, mint egy héttel korábban, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 365 ezret. Az elhunytak száma az elmúlt napon nem változott, így 8275 fő halálos áldozatot tartanak nyilván. Jelenleg 196 beteget ápolnak kórházban, akik közül 21-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1,67 millióan kaptak védőoltást, közülük 1,53 millión felvették már a második adagot is.

Bővítik a koronavírus-vakcinák tesztelési létszámát az 5 és 11 év közöttiek körében. Erre azért van szükség, hogy alaposabban vizsgálhassák a ritka mellékhatások kockázatát a gyerekeknél. Itt olvashatja el a teljes cikket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció