Koronavírus: 10 év alattiak fekszenek intenzív osztályon

Már a harmadik járványhullám alatt is több mint 100 gyerek került kórházba súlyos COVID-19-cel. A Heim Pál Gyermekkórházban pedig jelenleg is több koronavírusos kisgyerek van intenzív osztályon és lélegeztetőgépen, többnyire 10 év alattiak.

A Heim Pál Gyermekkórházba viszik szinte az összes olyan gyermeket, aki súlyos állapotba kerül a koronavírus-fertőzés miatt. Január óta már 50 ilyen gyereket ápoltak itt - hangzott el az RTL Klub Híradójában. A riport szerint a gyermekkórházban jelenleg is több fertőzött kisgyerek szorul intenzív ellátásra és lélegeztetésre, legtöbbjük 10 év alatti.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Jelenleg is több fertőzött gyerek szorul intenzív ellátásra és lélegeztetésre.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Nem igaz, hogy a gyerekekre nem veszélyes

A kórház főorvosa, Mészner Zsófia a Spirit FM-nek úgy nyilatkozott a napokban, hogy bár sokan azt hiszik, hogy a gyerekeknél nem alakulhat ki súlyos betegség a koronavírus-fertőzés következtében ez nem igaz. "Teljesen egészséges gyerekekben is tud súlyos változatot produkálni ez a vírusfertőzés. Jelenleg is van olyan gyerekünk, akit lélegeztetni is kell, tehát távolról sem igaz az, hogy a gyerekeknél ez kivétel nélkül mindig egy enyhe betegség" - fogalmazott a szakember.

"Nem kell félni az oltástól"

Mutatjuk, gyermekorvosok szerint miért kell beoltani a gyerekeket koronavírus ellen.

A riportban az is elhangzott, hogy Mészner Zsófia azt javasolja a szülőknek, csak akkor várjanak gyermekeik beoltatásával, ha a kicsik korábban már átestek a fertőzésen, mert így nagyjából fél évig védelmet nyújt a természetes immunválasz. Minden más esetben viszont érdemes minél előbb beoltatni a gyerekeket. "Ettől a védőoltástól most már biztosan nem kell félni. A világban a Johns Hopkins Egyetem nyilvántartása szerint már több mint 6 millárd oltás beadása megtörtént, tehát van már tapasztalat, annak ellenére is, hogy ilyen kevés idő telt el" - hangsúlyozta.

A 3. hullám sem kímélte a gyerekeket

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Gárdos László arról számolt be az RTL-nek, hogy nemcsak most, hanem már a 3. hullámban is nagyon sok (több mint 100) gyerek került intenzívosztályra a COVID-19 miatt. Mint mondta, ha egy felnőtt saját magának már megadta az esélyt a túlélésre, akkor nagyon reméli, hogy a gyerekeinek is megadja az esélyt arra, hogy kiemelten és jól tudjon védekezni a fertőzéssel szemben, hiszen a védőoltás erről szól.

Szombaton megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5-11 éves gyerekek COVID-19 elleni oltásához. A korcsoport oltása december 15-én kezdődik, az erre kijelölt kórházi oltópontokon.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció