Jégre ne menjen

Téli időszakban is eljön az ideje egy kis lazításnak, pihenésnek. Ilyenkor sok család felkerekedik és elindul téli üdülésre. De vajon mi legyen a kicsikkel?

Először is: egész kis csecsemővel ne induljunk el téli kirándulásra.

Egyéves kor körül már mehet a kicsi a családdal telelni. Vele kiránduljunk, sétáljunk, a téli sportok még nem ajánlottak, hiszen ilyenkor teszi meg az első lépéseket segítség nélkül, és kezd önállóan járni. De micsoda örömet szerezhetünk, ha enyhe lankákon szánkózunk, de mindig úgy, hogy valaki ül a kicsi mögött, és szorosan fogja. Aztán ülőszánkóban is húzogathatjuk, csak legyen biztonságosan bekötve a csöppség. De a későbbiekben se engedjük egyedül lecsúszni a gyereket szánkóval, hiszen annak irányítása, leállítása nem könnyű feladat. Másik közkedvelt téli sport a síelés. A sílécet csak akkor lehet a gyerek lábára adni, ha az már száz százalékos biztonsággal tud járni. Két-háromévesnél próbálkozhatunk, ha jól síelünk vagy van oktatónk. De ez inkább csak játék, arra jó, hogy a kicsi velünk van a jó levegőn, és utánozgatva a "nagyokat", rááll a sílécre, s egy kicsit csúszkálgat is - az apró dombon. Mert a meredek lejtő szóba sem jöhet.

Krém az arcra, a kézre

Oda kell figyelni arra, hogy a magas hegyekben, a hófedte lankák közt olyan erős a napsütés, mint nyáron a vízpartnál. Ezért a szabadon levő arcocskákat fényvédő krémmel kell bekenni. Az erős fény a hóról visszaverődve nem csak a felnőttek, de gyerekek szemét is zavarhatja, jó ha erre is gondolunk. Az öltözködésre is oda kell figyelni, olyan ruhát kell a picikre adni, ami vízálló. Ennek persze nem feltétlenül kell síruhának lenni. Megteszi egy kényelmes vízhatlan overall. Ebben legyen akkor is, ha szánkózik, ha korcsolyázik, ha hógolyót gyúr, ha hóembert épít. A korcsolyázás örömeit is élvezhetik az apróságok, ha már biztosan állnak a lábukon. Egyedül ne engedjük a kisgyermeket a jégre! Vigyázzunk, mert az egyensúlyérzéke még nem tökéletes. Az óvatosság azért is különösen fontos, mert a gyorsan korcsolyázók a hirtelen útjukba kerülő kicsiket nem biztos, hogy ki tudják kerülni.

A hidegben arra is oda kell figyelni, mikor vihetjük ki az apróságokat. A kemény mínuszokban a csecsemővel maradjunk a szobában, a nulla fok körüli hőmérséklet a legideálisabb a sétákra. Mínusz öt fok alatt már nagyon hideg van, a kisgyerekkel csak rövid ideig legyünk a szabadban. Előfordul, hogy a nagy hidegben a kicsik arcát, kezét megcsípi a fagy. Ilyenkor olyan lesz a bőre, mintha megégette volna. Piros folt keletkezik, ami a melegben is megmarad. Napok alatt múlik el.

Estére majd kifárad

Figyeljünk az öltöztetésre! A kézre meleg kesztyűt, lehetőleg egyujjasat, a lábra meleg csizmát, cipőt adjunk. Ha jár a gyerek, már olyan legyen a cipő, ami nem ázik be. Se a kesztyű, se a csizma ne legyen szűk.

A téli kirándulások, a friss levegő, az aktívabb mozgás kifárasztja a gyermeket. Ilyenkor általában többet és mélyebben alszik, mint máskor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció