Így kerülhetjük el a villámcsapást

Annak az esélye, hogy villám csapjon belénk, nagyjából egy a hatszázezerhez. A gyenesdiási strandon történt tragédia azonban ismét rávilágított ennek a természeti jelenségnek a veszélyeire. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a villámcsapást?

Augusztus elején négy embert vittek a mentők kórházba a gyenesdiási strandról, ahol egy villám csapott a mellettük lévő fába. Szerencsére az ilyen tragédiák viszonylag ritkák, mégis súlyos, sokszor halálos sérüléseket okozhatnak. Mikor kell fedezékbe húzódni a vihar elől, hol lehetünk biztonságban, illetve milyen következményei lehetnek a villámcsapásnak? Az Index összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!

Ez történik, ha villám csap belénk Villámcsapás indirekt módon is érhet minket: ha például olyan vasat fogunk, amelybe villám csapott, esetleg a talajon keresztül ér a feszültség. Milyen tünetei vannak a villámcsapásnak, hogyan kezelhetjük? Betegségek A-Z-ig rovatunkban erre is választ talál - kattintson !

A villámcsapástól itt vagyunk biztonságban

Az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség (FEMA) szerint manapság 1:600000 az esélye, hogy valakit villámcsapás érjen. Ez jelentősen kevesebb, mint korábban, ami annak is betudható, hogy régebben az emberek jóval nagyobb arányban dolgoztak kint a földeken. Az áldozatok száma azonban még mindig nagyon magas: egyes kutatások szerint évente 240 ezer ember szenved el valamilyen sérülést villámcsapás miatt, és minden tizedik, tehát nagyjából 24 ezer ember bele is hal. Egy átlagos villám 300 millió voltos, ezért nem csoda, hogy súlyos sérüléseket eredményezhet. Leggyakoribbak a különböző idegkárosodások, ami többféle kognitív zavart (például koncentrációs vagy memóriazavart ) okozhat, ezek többsége ráadásul maradandó.

A villámcsapás súlyos, sokszor halálos sérüléseket okoz
A villámcsapás súlyos, sokszor halálos sérüléseket okoz

Az elkerülés legjobb módja, ha nem tartózkodunk szabad ég alatt, amikor a villámok veszélyesen közel csapnak le. Ezt a hang és a fény terjedésének távolsága alapján könnyen kiszámolhatjuk: ha meglátjuk a villámot, kezdjük el számolni, hogy hány másodperc telik el a mennydörgésig. A kapott számot osszuk el hárommal, és megkapjuk, durván hány kilométerre jár a villámlás. Hogyha a villanás és a dörgés között nem tudunk 30-ig elszámolni, a villám tíz kilométeren belül keletkezett, ami már veszélyesen közeli érték. Ilyenkor minél előbb húzódjunk négy fal közé - a sátrak és a félig nyitott buszmegállók sem védenek meg. Ha autóba ülünk, húzzuk fel az ablakokat, és ne nyúljunk a kormányhoz, illetve semmilyen fém alkatrészhez!

Az épületen belül is javasolt távol maradni az ajtóktól, ablakoktól és a vezetékes telefontól, sőt azoknak a falaknak sem jó nekitámaszkodni, amelyekben elektromos kábelek futnak. Bizonyos esetben ugyanis az épületen belül, a falon is átüthet a villám egyik vezetőből a másikba - vagyis az elektromos vezetékből az emberbe.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra