Hulladék, ami megöli a tengeri madarakat

A léggömbök és az azokból származó darabok a legveszélyesebb műanyaghulladékok, hiszen ezek lenyelése 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása - állapították meg ausztrál kutatók.

Az utolsó vacsora

Összesen 1733 tengeri madár tetemét vizsgálták meg a kutatók, és minden harmadik állat gyomrában műanyaghulladékot találtak. A tanulmány szerint egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilenc darabé 50 százalékkal növeli egy tengeri madár halálozási kockázatát. 93 műanyagtöredék elfogyasztása pedig az állat biztos halálát okozza.

madár, tengeri madár, tengeri állat, műanyagszemét, műanyaghulladék
A műanyag hulladékok több szempontból is veszélyesek a tengeri élővilágra (Fotó: 123rf)

Bár az állatok által lenyelt tengeri hulladékok túlnyomó többségét a kemény műanyagok teszik ki, a szakértők sokkal veszélyesebbnek tartják a lágy műanyagokat. A vizsgált madarak gyomortartalmának mindössze 5 százaléka volt ez a szemétfajta, a halálesetek több mint 40 százalékát mégis a léggömbdarabok és hasonló lágy műanyagok okozták - közölte Lauren Roman, a kutatás vezetője.

Műanyagcsapdává válhat a Földközi-tenger Rekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) 2018-as jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén. Részletek itt!

A léggömb a legveszélyesebb

"Az általunk tanulmányozott madarak esetében a gyomor-bél traktus elzáródása volt a vezető halálok, ezt követték az elzáródások okozta fertőzések vagy egyéb komplikációk" - ismertette a szakember. "Úgy tűnik, hogy míg a kemény műanyagdarabok gyorsan keresztülhaladnak a bélrendszeren, addig a lágyak felhalmozódnak és halálos kimenetelű elzáródásokat okoznak" - magyarázta Roman.

A kutatások szerint több mint hatmillió tonna szemét kerül az élővizekbe egy év alatt. Az óceánokban és tengerekben lévő hulladék 80 százaléka műanyag, amely évente egymillió tengeri madár és több mint százezer tengeri emlős életét követeli. Fontos tehát hangsúlyozni, hogy bár a léggömbdarabok és más lágy műanyagok valóban veszélyesebbek kemény társaiknál, a műanyag minden fajtája nagy fenyegetést jelent a tengeri élővilágra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)