Hulladék, ami megöli a tengeri madarakat

A léggömbök és az azokból származó darabok a legveszélyesebb műanyaghulladékok, hiszen ezek lenyelése 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása - állapították meg ausztrál kutatók.

Az utolsó vacsora

Összesen 1733 tengeri madár tetemét vizsgálták meg a kutatók, és minden harmadik állat gyomrában műanyaghulladékot találtak. A tanulmány szerint egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilenc darabé 50 százalékkal növeli egy tengeri madár halálozási kockázatát. 93 műanyagtöredék elfogyasztása pedig az állat biztos halálát okozza.

madár, tengeri madár, tengeri állat, műanyagszemét, műanyaghulladék
A műanyag hulladékok több szempontból is veszélyesek a tengeri élővilágra (Fotó: 123rf)

Bár az állatok által lenyelt tengeri hulladékok túlnyomó többségét a kemény műanyagok teszik ki, a szakértők sokkal veszélyesebbnek tartják a lágy műanyagokat. A vizsgált madarak gyomortartalmának mindössze 5 százaléka volt ez a szemétfajta, a halálesetek több mint 40 százalékát mégis a léggömbdarabok és hasonló lágy műanyagok okozták - közölte Lauren Roman, a kutatás vezetője.

Műanyagcsapdává válhat a Földközi-tenger Rekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) 2018-as jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén. Részletek itt!

A léggömb a legveszélyesebb

"Az általunk tanulmányozott madarak esetében a gyomor-bél traktus elzáródása volt a vezető halálok, ezt követték az elzáródások okozta fertőzések vagy egyéb komplikációk" - ismertette a szakember. "Úgy tűnik, hogy míg a kemény műanyagdarabok gyorsan keresztülhaladnak a bélrendszeren, addig a lágyak felhalmozódnak és halálos kimenetelű elzáródásokat okoznak" - magyarázta Roman.

A kutatások szerint több mint hatmillió tonna szemét kerül az élővizekbe egy év alatt. Az óceánokban és tengerekben lévő hulladék 80 százaléka műanyag, amely évente egymillió tengeri madár és több mint százezer tengeri emlős életét követeli. Fontos tehát hangsúlyozni, hogy bár a léggömbdarabok és más lágy műanyagok valóban veszélyesebbek kemény társaiknál, a műanyag minden fajtája nagy fenyegetést jelent a tengeri élővilágra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: