Műanyagcsapdává válhat a Földközi-tenger

Rekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén.

Több mint százharminc állatfaj veszélyben

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan enzimet hozott létre, amely képes lebontani a PET-palackokat. Részletek itt.

A Földközi-tenger állatvilágára jelentős hatással van a szennyezés. A tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható műanyag, elsősorban celofán és PET. A tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen például a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett. A barázdás bálnák, amelyek a vizet sziláikon átszűrve táplálkoznak, ezen a védett területen csaknem ötször nagyobb mértékben terheltek káros anyagokkal, mint a kevésbé szennyezett területeken.

A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza. A probléma 134 állatfajt érint. A térségben 150 millió ember él, akik évente fejenként 208-760 kilogramm szemetet termelnek.

A Földközi-tenger szennyezése összesen 134 állatfajt veszélyeztet
A Földközi-tenger szennyezése összesen 134 állatfajt veszélyeztet

Óriási bajt okoznak a turisták

A Földközi-tengerben és partjainál található szemét 95 százalékban műanyagból áll, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban Olaszország, Egyiptom és Franciaország következik a szemétmennyiség származását tekintve. A problémát a nyaralószezon súlyosbítja. "A nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét" - közölte a WWF.

"A Földközi-tenger partvidéke szinte teljesen lakott, így az a veszély fenyegeti a tengert, hogy műanyagcsapdává válik. A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyag szemét kerül a tengerbe" - emelte ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerbiológusa. A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladékgazdálkodás. A folyók ezért a szemetet a tengerbe szállítják: elsősorban a Nílus, a Pó, az Ebro, valamint a török Ceyhan és Seyhan folyók.


"Európa hatalmas mennyiségű műanyag szemetet termel. Javítani kell a hulladékelhelyezés és -újrahasznosítás rendszerén" - hangsúlyozta Hein. Kifejtette, hogy a turisztikai szektorban gondoskodni kell a célállomások infrastruktúrájának fejlesztéséről, a hoteleknek és hajóknak hatékony belső szemétgyűjtő rendszert kell kialakítaniuk, és a hulladékot teljes mértékben szelektálniuk kell.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag