Hibák, amiktől nem gyógyul szépen a seb

A sebfertőtlenítés olyan elkerülhetetlen lépés a seb ellátásánál, amivel akár komoly fertőzéseket előzhetünk meg. Azonban nem mindegy, hogy milyen sebkezelőt választunk, és hogyan alkalmazzuk.

Az egyik legáltalánosabb hiba, ha a fertőtlenítés előtt nincs a seb alaposan megtisztítva. A különböző szennyeződésekkel teli sérülést hiába kezeljük bármilyen fertőtlenítőszerrel, ha fertőzésforrást hagyunk a sebben. Az apró üveg, kavics és fémdarabkák, vagy például szerves anyagokból származó maradványok – legyen az tüske, köröm, csont vagy a kés éléről a szövetekbe került húsmaradvány – komoly problémákat okozhatnak. Éppen ezért a sebtisztítás elmaradhatatlan lépése a sebkezelésnek .

A sérülésből az idegen anyagokat egy csipesz segítségével óvatosan vegyük ki, majd kíméletesen, de nagyon alaposan mossuk át a sebet langyos folyóvízzel. Amennyiben a sérülésből valamit nem tudunk egyedül eltávolítani, semmi esetre se hagyjuk benne, hanem kérjünk orvosi segítséget. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a fertőzést vagy a további szövetkárosodást, ez elengedhetetlenül szükséges.

Az elsősorban esztétikai szempontból problémát okozó hegek nem feltétlenül szükséges következményei a sérüléseknek. Csupán néhány sebkezelési szabályt kellene betartani. Mutatjuk, hogyan előzhetjük meg a hegesedést .

Olvassuk el a mellékelt tájékoztatót!

Általános szabály, hogy ha a bőr hámrétege sérül, minden esetben használjunk sebfertőtlenítő szert. Érdemes azonban kihangsúlyozni, hogy többféle összetételű termék érhető el a patikában, de nem biztos, hogy mindegyik megfelelő a számunkra. Kifejezetten gyakori hibának számít, hogy nem tájékozódunk kelőképpen a vásárlása előtt, pedig ez számos kockázatot rejt magában. Az összetevők pontos ismerete kiemelten fontos azok számára, akik érzékenyek valamilyen hatóanyagra – például a jódra  –, de a leírásból tudhatjuk meg azt is, hogy egy bizonyos termék hogyan és milyen gyakorisággal alkalmazható.

sebkezelés, seb
Nem mindegy, hogy milyen sebkezelőt választunk. Fotó: Getty Images

A cél a gyorsabb és szebb gyógyulás

Érdemes olyan készítményt választani, ami több hatóanyagot tartalmazva a fertőtlenítés mellett egyben a sebgyógyulást is segíti, azaz hámosít. Így egy lépésben tudjuk megakadályozni a kórokozók elszaporodását a sebben és elősegíteni az új szövetek képződését.

Minden átkötözéskor kezeljünk újra!

Bár korábban széles körben elterjedt, hogy a szabadon, szárazon hagyott seb előbb gyógyul, ennek éppen az ellenkezője igaz: ha a seb környékének nedvességtartalma és pH-ja nem megfelelő, akkor a regenerálódási idő megnő., Ráadásul egy fedetlenül hagyott seb sokkal inkább ki van téve a kórokozók támadásának. Éppen ezért ajánlott még a legkisebb sebet is befedni. Kötözésre használjunk mindig megfelelő méretű, rugalmas anyagból készült steril, rugalmas, jól lélegző anyagból készült kötszert, például jó minőségű sebtapaszt. Az érzékeny bőrűek használhatnak hipoallergén változatot, valamint a vízálló kötözőszerek is praktikusak lehetnek.

Fontos, hogy a tapasz ne ázzon el, mivel így könnyebben elszaporodhatnak rajta a baktériumok, a felázott bőr pedig megduzzad, ami tovább hátráltatja a seb záródási folyamatát. A kötszert azonban nemcsak akkor kell cserélni, ha átnedvesedik, megsérül vagy szennyeződik – ezekben az esetekben azonnal –, hanem mindennap legalább egyszer. A friss felhelyezése előtt pedig ne felejtsünk el újra fertőtleníteni és hámosítani egy erre alkalmas készítménnyel!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: