Jelek, hogy elfertőződött a tetoválásunk

A friss tetoválásoknál - ha nem kezeljük és ápoljuk őket megfelelően - mindig fennáll a veszélye annak, hogy elfertőződnek. Éppen ezért fontos, hogy olyan szalont válasszunk, ahol betartanak minden higiéniai előírást, és mindig tartsuk be a tetoválónk utasításait.

Nagyon fontos, hogy ha úgy gondoljuk, hogy a tetoválásunk elfertőződött, azonnal cselekedjünk. A tetoválásokat tulajdonképpen úgy kell kezelni, mintha nyílt sebek lennének. Bár egy elfertőződött tetoválás meglehetősen ritkán életveszélyes, attól még komoly problémákat okozhat. Tény, hogy egyes esetekben magától meggyógyul, de van, amikor láz, hidegrázás és rossz közérzet jelentkezik, majd szepszis jön létre, amely akár halálos is lehet. Mutatjuk, milyen tünetekre érdemes odafigyelni.

Váladékozás

A friss tetoválást tisztán és szárazon kell tartani, valamint ügyelni kell rá, hogy mindig hidratált legyen. A tetováló mindig ad iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mivel és milyen rendszeresen kenjük friss tetoválásunkat. Emellett ajánlott kerülni a megerőltető fizikai aktivitást, az erőteljes izzadást, a kádban fürdést, az uszodát, a szaunát és a napozást is. További tanácsokért kattintson ide!

Ha a tetoválásunk elfertőződik, akkor annak az egyik leggyakoribb jele az, hogy váladék kezd ürülni belőle. Ilyenkor érdemes orvosnak megmutatni, vagy recept nélkül kapható fertőtlenítő szappannal és antibiotikumos krémmel kezelni. Ha belázasodunk, azonnal menjünk orvoshoz. A bőrfelület kivörösödése, melegedése isfertőzésjele lehet, akárcsak az, ha a tetoválás és annak környéke bedagad, megduzzad. Utóbbi néha gyulladás nélkül is megtörténik, de ha három napnál tovább tart, akkor mindenképpen menjünk orvoshoz.

tetoválás, tetoválás veszélyei, elfertőződött tetoválás, elfertőződött sebek, bőrgyógyászat, elfertőződés tünetei
tetoválás, tetoválás veszélyei, elfertőződött tetoválás, elfertőződött sebek, bőrgyógyászat, elfertőződés tünetei

Kivörösödés, kellemetlen szag

Ha a lábfejünkön, bokánkon vagy lábujjainkon van tetoválás, ott gombás fertőzést is kialakulhat - különösen akkor, ha zokni nélkül viselünk cipőt, esetleg mezítláb járkálunk az edzőteremben vagy közös zuhanyzóban. Ilyenkor kivörösödés, duzzanat, melegedés és kellemetlen szag tapasztalható, esetleg fehér hámlás a tetoválás körül.

Kemény duzzanatok

Ha kis, kemény duzzanatok, azaz granulómák jelennek meg a tetoválás körül, akkor valószínűleg allergiás reakciót váltott ki a festék, amivel a tetoválás készült. Ugyanerre utal az is, ha viszkető kiütéseket veszünk észre.

Gennyesedés

A fenék, ágyék környékén található tetoválásoknálE. colifertőzés is kialakulhat. Ilyenkor gennyesedés, kellemetlen szag, kivörösödés és duzzanat tapasztalható. A vírusfertőzések - mint a HIV vagy a hepatitisz - esélye viszonylag kicsi, de előfordulhat, ha a tetováláshoz használt eszköz szennyezett. Ezeknek nincsenek közvetlen bőrtünetei.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a diszkomfortérzet, a viszketés és a hámlás teljesen normális, ha tetováltatunk. Ám ha ezek a tünetek túl sokáig tartanak, óvatosságból akkor is érdemes lehet egy orvost felkeresni.

Forrás: menshealth.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció