Fotók: így árasztotta el az eső az országot

Budapest több kerületében is pincéket és garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadék pénteken, emellett Nógrádban is sok településen okoz gondot a nagy mennyiségű víz. A káresetek rengeteg munkát adnak a tűzoltóknak.

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát adott a tűzoltóknak: Budapesten például pincéket, garázsokat öntött el az eső – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mint írták, a XVIII. kerületi Városház utcában egy családi ház mélygarázsát elöntötte a víz, a XIX. kerületi Komjáti Gyula utcában pedig egy pincét árasztott el. Mindkét esetben szivattyúzáshoz kérték a tűzoltók segítségét.

Egy ideig a villamos sem járt

Rákospalotán villám csapott egy házba, emiatt beszakadt az épület teteje. A XVI. kerületi Íjász utcában egy fa a felsővezetékre dőlt és eltorlaszolta az utat. Kőbányán pedig a Dreher Antal úton a síneken fennakadt egy autó és beázott, a villamosközlekedés leállt.

áradás Budapesten
A felgyülemlett esővíztől elmozdult csatornafedél miatt a vízelvezetőben elakadt egy személygépkocsi a Maglódi úton június 9-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
áradás Budapesten
Az esővízben ül egy féri, akinek a lába a villamossínek közé szorult a Maglódi úton június 9-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
áradás Budapesten
A férfi feltehetően alábecsülte a víz mélységét, amikor megpróbált átkelni rajta és közben történt a baleset. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
áradás Budapesten
Végül a közelben tartózkodó férfiak segítségével tudta kiszabadítani a lábát. MTI/Mihádák Zoltán

Haláleset is történt

Ahogy már nálunk is olvashattad, két ember meghalt Gyöngyöstarjánban a hirtelen lezúduló eső miatt. Egyiküket a megáradt patak vize sodorta el, másikukat a hirtelen lezúduló víz egy pincerendszerbe sodorta. Az eset kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbi Facebook-posztot tette közzé, amelyben összefoglalják a leghasznosabb tanácsokat a villámárvíz idejére:

Nógrádban is nagy felfordulást okozott a heves esőzés

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy térségükben is sok gondot a víz. Ecsegen például nyolc embernek el kellett hagynia az otthonát  – őket ideiglenesen a település könyvtárában szállásolta el a helyi önkormányzat –, Szécsényfelfalu pedig közúton megközelíthetetlenné vált. Nagybárkányban a heves esőzés miatt a patak kilépett a medréből, és a víz a helyi általános iskola épületét is elöntötte. Kisbágyonban, a Táncsics úton több ház udvarába is beömlött a hirtelen lezúduló eső. Bujákon több ház pincéjét árasztotta el a víz. Endrefalván szintén kiöntött a helyi patak, a víz az utcákon hömpölygött, lakóházakat is veszélyeztetett.

áradás Nógrádban
A drónnal készült képen a megáradt Bertece-patak vízétől alámosott vasúti pálya Nógrádszakálnál június 9-én. Fotó: MTI/Komka Péter
áradás Nógrádban
alámosott vasúti pálya Nógrádszakálnál. Fotó: MTI/Komka Péter
áradás Nógrádban
Alámosott vasúti pálya Nógrádszakálnál. Fotó: MTI/Komka Péter
áradás Nógrádban
A drónnal készült felvételen a Szuha-patak áradása miatt elárasztott utcák Ecsegen június 9-én. Fotó: MTI/Komka Péter
áradás Nógrádban
A Szuha-patak áradása miatt elárasztott utcák Ecsegen. Fotó: MTI/Komka Péter

A megye hivatásos és önkéntes tűzoltó egységei több településen homokzsákokat helyeztek ki, elárasztott pincékből szivattyúzták ki a vizet és úttestre dőlt fákat távolítottak el. Az említett települések mellett az egységeknek be kellett avatkozniuk Pásztó, Mátraszőlős, Nagylóc, Nógrádmegyer, Nógrádszakál, Piliny, Kisbárkány, Lucfalva, Cserhátszentiván, Nógrád, Sámsonháza és Felsőtold településeken is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra