Ezért jó, hogy a maszkok divatos kiegészítők is lettek

Világszerte egyre több híresség és influencer csatlakozik a MaskingForAFriend (egy barátomért hordok maszkot) kampányhoz, amivel a maszk viselésének fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. Ennek pedig nagy szerepe van abban, hogy az arcvédők a funkcionalitás mellett egyre inkább divatos kiegészítővé válnak.

Egyes ázsiai kultúrákban a nyilvánons maszkviselés már a koronavírus-járvány kitörése előtt is teljesen megszokottnak számított. Lana Ivanitskaya, a Central Michigan University szervezetpszichológus szakértője szerint ennek több oka is van.

"Először is, a gyors iparosodás miatt romlott a levegő minősége. Emellett korábban is voltak betegségek, amelyek fokozottan érintették ezeket a régiókat, például a SARS" - nyilatkozta Ivantskaya a Healthline.com-nak. Szerinte ezek a tapasztalatok nagy szerepet játszanak abban, hogy változott a kulturális megítélés a maszkviseléssel kapcsolatban. A szakértő szerint emellett olyan kulturális faktorok is szerepet játszottak, mint a kollektivizmus.

koronavírus, koronavírus-járvány, arcmaszk, szájmaszk, maskingforafriend, divat
Az ismert német színésznő, Katja Reimann is olyan szettet választott, melyhez hozzá passzoló arcmaszkot is megálmodott a tervező. Fotó: Britta Pedersen/Getty Images

Nem mindenkinek ajánlott

A rendszeres maszkviselés nem csak a COVID-19 ellen jelenthet védelmet, hanem rengeteg más, cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen is - ilyenek például az influenza, atüdőgyulladásvagy a szamárköhögés. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek jó ötlet maszkot viselni, a 2 évesnél fiatalabb gyerekek, a légzési nehézségekkel küzdők, illetve azok, akik bármilyen okból kifolyólag nem képesek eltávolítani, inkább ne hordják.

Ezért rossz ötlet maszkot adni a gyerekekre Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, nem ajánlja a kisgyermekeknek a maszk viselését, az eszköz ugyanis inkább csak zavarja a kicsiket. Kiemelte, hogy különösen rossz ötletnek tartja, ha még a délutánialvássorán is maszkot adnak a gyermekekre a gondozók a koronavírus elleni védekezés jegyében. Most pedig a japán orvosok is komoly veszélyekre figyelmeztetnek. Kattintson a részletekért.

Egyre több cég, kisvállalkozás készít saját maszkokat, köztük nem egy divatcég vagy manufaktúra, akik kifejezetten olyan darabokat gyártanak, amelyek a védő funkció mellett divatos kiegészítőként is szolgálnak. Ez mindenképpen jó dolog, hiszen így egész biztosan még többen kapnak kedvet a viselésükhöz. Korábban a kalapok, napszemüvegek is elsősorban afféle "védőfelszerelésként" szolgáltak, és csak később lett belőlük trendi kiegészítő.

Bizonyos helyeken megmaradhat ez a szokás

A szakértők egyöntetű véleménye, hogy addig, míg a koronavírus-fenyegetettség meg nem szűnik, mindannyiunk közös érdekes a maszkviselés, ami a társadalmi távolságtartás és a rendszeres, alapos kézmosás mellett az egyik legalapvetőbb eszköze annak, hogy akadályozzuk a járvány terjedését. De vajon a maszkviselés trendje folytatódik-e, ha véget ér a járvány, és ami még fontosabb: kell-e, hogy folytatódjon? Kierstin Kennedy, az University of Alabama szakértője szerint akkor, ha már nem kell tartanunk a koronavírustól, nem szükséges továbbra is maszkot viselni a közösségi terekben - ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy az ázsiai mintát követve más régiókban is megmarad ez a szokás.

A koronavírusból nyerészkedő, vásárlókat átverő webáruházakra csaptak le - részletek az nlc.hu cikkében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: