"Egyes egészségügyi dolgozókat a betegeikkel együtt meggyilkoltak"

Legalább 200 erőszakos incidens áldozatai voltak ápolók a koronavírus-világjárvány kezdete óta - közölte szerdán Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR). Hangsúlyozták: ez az erőszak egyre szélesedik.

A helyzet miatt 30 millió szakmabelit képviselő 13 orvosi és segélyszervezet - közöttük a CICR, az Orvosok Határok Nélkül, a Nemzetközi Kórházszövetség és az Ápolónők Nemzetközi Tanácsa - vezetői közös nyilatkozatban ítélték el a világjárvány alatt az egészségügyi személyzet és létesítmények ellen elkövetett, egyre szaporodó támadásokat. Több mint 200 jelentett incidensről van egyébként szó.

A CICR szerint az aláíró szervezetek ezenkívül "aggodalmukat fejezik ki a jelenség kiterjedtsége miatt, amely mind a világjárványra adott válasz főszereplőit, az ápolókat, mind az általuk szolgált közösségeket veszélyezteti".

Legalább 200 erőszakos incidens áldozatai voltak ápolók a koronavírus-világjárvány kezdete óta.
Legalább 200 erőszakos incidens áldozatai voltak ápolók a koronavírus-világjárvány kezdete óta. Fotó: Getty Images

Zaklatás, megbélyegzés, fizikai erőszak áldozatai

Fotók: így készül a koronavírus elleni oltóanyag A koronavírus-járvány nagy csapást mért 188 országra. Ezért a világ számos laboratóriumában dolgoznak azon, hogy kifejlesszék a vakcinát az új kór ellen. Részletek és különleges felvételek itt.

A nyilatkozatban a szervezetek vezetői leszögezik: "ha a COVID-19-re való reagálás főszereplői támogatásának nyilvános kifejezései örömmel töltik is el őket, az is tény, hogy sokan közülük zaklatás, megbélyegzés és fizikai erőszak áldozatai". A nyilatkozat rámutat, hogy "egyes egészségügyi dolgozókat a betegeikkel együtt meggyilkoltak", és "nincs egyetlen olyan nap sem, hogy ne jelentenék a megfélemlítés és erőszakcselekmények újabb eseteit".

A szervezetek felszólítják a kormányokat, hogy harcoljanak a dezinformáció ellen, és ügyeljenek arra, hogy az egészségügyi dolgozók "biztonságos környezetben végezhessék a munkájukat, és ne csak az erőszakcselekmények áldozatainak, de a magas fokú stressz közepette dolgozóknak is biztosítsanak pszichológiai segítséget".

Folytatódnak a járvánnyal nem összefüggő támadások is

A CICR hozzátette, hogy a világjárvány növeli az egészségügyi személyzetre és a rendszerekre gyakorolt hatást az olyan térségekben, ahol amúgy is próbára teszi őket "egy konfliktus vagy a beruházások hiánya". A szervezet emlékeztetett továbbá arra, hogy a világjárvány közepette az ápolók elleni erőszak egyre növekszik, és a járvánnyal nem összefüggőnek látszó támadások is folytatódnak. A CICR elítélte a nemrégiben Kabulban és a nyugat-szudáni Dárfúrban elkövetett merényleteket, amelynek egészségügyi létesítmények, orvosok és ápolók, valamint betegek estek áldozatul.

Ciprus fizet, ha náluk kapjuk el a koronavírust - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: