Eddig ismeretlen gombafajták is okozhatnak tüdőfertőzést

A talajban élő gombák, amelyek különféle tüdőfertőzéseket okozhatnak, jóval elterjedtebbek, mint azt gondolnánk - derült ki egy új tanulmányból, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a fel nem ismert fertőzések téves diagnózishoz vezethetnek.

Egyre több gombafajtáról derül ki, hogy a tüdőbe jutva fertőzést okozhat, így időről időre olyan kórokozók létezésére is fény derül, amelyeket a kutatók és a tudósok korábban nem ismertekszámol be róla egy amerikai kutatásra hivatkozva a WebMD. A Clinical Infectious Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány célja az volt, hogy 45 millió, orvosi ellátást igénybe vevő egyesült államokbeli adatait felhasználva azonosítsa azokat a tüdőre veszélyt jelentő gombafajtákat, amelyek az egyes államokban jelen vannak, és megbetegedést okozhatnak.

A láz és a köhögés hátterében gombás fertőzés is állhat. Fotó: Getty Images
A láz és a köhögés hátterében gombás fertőzés is állhat. Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban jellemzően három, talajgomba okozta tüdőfertőzéssel járó betegséget diagnosztizálnak az orvosok. A ritkán előforduló és leggyarabban tüdőgyulladással járó hisztoplazmózist, a főként lázzal, hidegrázással és köhögéssel kísért blasztomikózist, valamint a coccidioidomycosist. Utóbbi influenzaszerű tüneteket okoz, völgyláz néven is ismert, és Kaliforniában egyre gyakrabban vált ki megbetegedést.

Miért veszélyesek a gombaspórák? 

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tájékoztatása szerint a levegőben is terjedő, belélegzett gombaspórák a tüdőbe kerülve gyulladást okozhatnak, de az arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthatnak. A gombafertőzésre utaló, kellemetlen tünetek közé tartozik a meglehetősen általánosnak számító, más betegeségeket is gyakran kísérő láz és köhögés.

A kutatók az eredményeket látva arra is rájöttek, hogy fél évszázada nem frissítették azokat a tájékoztató jellegű térképeket, amelyek az Egyesült Államaokban eddig támpontot adtak az orvosoknak a diagnózis felállításához, feltüntetve az egyes területeken élő, egészségre káros gombafajtákat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: