A szomszédban is betiltják a műanyag evőeszközöket

2021-től Szlovákiában is búcsút intenek - többek között - a műanyag evőeszközöknek és szívószálaknak, számos egyszer használatos műanyag eszközt ugyanis betiltanak. Azt is bevezetik, hogy a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terheljék.

Szerdán jóváhagyta a kormány a környezetvédelmi minisztérium javaslatát a hulladékokról szóló törvény módosításáról, mely alapján számos egyszer használatos műanyag eszközt betiltanak Szlovákiában, az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet pedig tilos lesz elégetni - írja a Paraméter.sk.

Hihetetlen, mennyi szemetet termelünk - részletekért kattintson ide!

A változás 2021-től lép életbe, és érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, továbbá az oxodegradálódó műanyagokat.

2012-től Szlovákiában számos egyszer használatos műanyag eszközt betiltanak
2021-től Szlovákiában számos egyszer használatos műanyag eszközt betiltanak. Fotó: 123rf

Más is változni fog

Változik az elszállított hulladék nyilvántartása is: a szemeteskocsikat mérleggel kell majd felszerelni, a tartalmuk súlyát pedig be kell jelenteni, rajtuk kívül részletesebb jelentéseket kell leadniuk a minisztériumnál a gyártói felelősségvállalás szervezeteinek (OZV) is.

A módosítás érinti azokat az illetékeket is, amelyeket a gyártók fizetnek az OZV-knek. Az illeték nagysága magába foglalja majd az általuk gyártott termék tartósságát, javíthatóságát, újbóli felhasználhatóságát és újrahasznosíthatóságát, illetve veszélyes anyagok jelenlétét a termékben.

Az OZV-knek ezenkívül kötelességük lesz pénzügyileg előnyben részesíteni a környezetvédelmileg kedvezőbb termékek gyártóit: a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd.

Korábban is tettek már lépéseket

Szlovákia évek óta harcol a műanyaghasználat ellen. Ennek keretén belül fizetőssé tették a könnyű műanyag táskákat, Közép-Európában elsőként szeretnék bevezetni a PET-palackok visszaváltási rendszerét, és tervben van a csomagolásmentes üzletek támogatási módszertanának kidolgozása is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: