A járvány óta Budapesten többen maradtak otthon, mint vidéken

A Google adatai szerint a fővárosban jóval szigorúbban vették a kijárási korlátozást, mint a vidéki településeken.

A webes kereső egy hónapja indította el új szolgáltatását, amellyel a koronavírus elleni védekezéshez kíván hozzájárulni. Oldalukon területenkénti leosztásban látható, merre és mennyit mozog a lakosság a járvány előtti időszakhoz képest. A statisztikákat pedig a Google Maps és más hasonló, a felhasználó lokációját megosztó alkalmazások adataiból készítik el.

Pünkösdig nem indul a strandszezon A Magyar Fürdőszövetség arra kéri a magyarországi fürdők üzemeltetőit, hogy a vidéki korlátozások feloldásának ellenére a nyitással várják meg a júniust. Részleteket itt olvashat.

Bár felhívják a figyelmet rá, hogy nem minden országban, megyében képesek ugyanolyan pontosan beazonosítani és megkülönböztetni az egyes helyszíneket (például hogy ruhaboltban vagy élelmiszerüzletben jártunk-e), így is érdekes összehasonlítani a budapesti és vidéki adatokat.

Katonák ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását a Hősök terén. Fotó: Getty Images
Katonák ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását a Hősök terén. Fotó: Getty Images

A Qubit kielemezte, mennyit változott az emberek mozgása a koronavírus-járvány kezdete óta. Ebből kiderül, hogy ugyan Budapesten más érintett nagyvárosokhoz képest kevesebbet csökkent mind a kiskereskedelmi-szórakozási, mind a munkahelyi forgalom, a vidékiekhez viszonyítva jóval szabálykövetőbbek a fővárosiak. Budapesten (és utána kissé lemaradva Pest megyében) nagyobb arányban ugrott meg az otthon töltött idő mennyisége, mint az ország más részein.

Ennek oka lehet, hogy mivel a fővárosban és Pest megyében a legtöbb a koronavírusos beteg, ott óvatosabbak az emberek, de erről csak találgatni lehet. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Google jelenleg április 26-ával bezárólag mutatja a lokációs adatokat, így a vidéken frissen feloldott korlátozások nem befolyásolták az összevetést.

.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció