Zenemű lett a koronavírusból

Zeneművet komponáltak az új koronavírusból a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, hogy jobban megértsék a működését, és megtalálják a vírus okozta COVID-19 betegség ellenszerét.

Az amerikai tudóscsoport, Markus Buehler professzor vezetésével mesterséges intelligencia segítségével változtatta a SARS-CoV-2 elnevezésű vírus fehérjestruktúráját klasszikus zenei kompozícióvá. A fehérjét felépítő minden aminosavhoz rendeltek egy hangot a zenei skálán, majd egy számítógépes algoritmusra bízták, hogy a hangokat zenedarabbá alakítsa.

Hogyan kell megfelelően használni koronavírus-járvány idején az arcmaszkot? Cikkünkből kiderül, kattintson ide!

Buehler szerint az ily módon született zene intuitív módszert kínál afehérjemegértésére. "Míg az embernek számos különféle képre, sokféle nagyításra van szüksége, hogy a szemével lássa, néhány másodperces zenével fel tudja fogni a fülével" - magyarázta a tudós.

Zenemű lett a koronavírusból.
Zenemű lett a koronavírusból.

Szép és ijesztő az eredmény

A zeneművet, amely csaknem kétórányi hosszú, a SoundCloud portálra töltötték fel. A közönség első visszajelzései szerint a zene első része "ütős" és "szép". Buehler úgy vélte, ez jól tükrözi azt, ahogy a fehérjetüske behatol az emberi sejtbe, ezt teszi rendkívül fertőzővé. "Nagyon hatékonyan csapja be a sejtet, hogy kinyissa az ajtót, megfertőzze és arra kényszerítse, hogy terjessze a vírust" - magyarázta a professzor, aki hozzátette: ahogy a vírus szaporodik, és a fehérjetüske több sejthez kötődik, a zene drámaivá válik. A hallgatók ezt a részt "ijesztőnek" és "szomorúnak" festették le.

Ellenanyag kifejlesztésében is segíthet

Buehler szerint a zene segíthet a kutatóknak egy ellenanyag kifejlesztésében. A mesterséges intelligencia segítségével megalkothatják a vírus dallamának és ritmusának ellenpontját, és ezzel megkísérelhetik megtalálni azt az antitestet, ami illik a vírushoz.

A professzor hangsúlyozta, hogy a COVID-19 betegséget okozó vírus gyors terjedése miatt nagyon fontos, hogy a tudósok az információ feldolgozásának új útjain is elinduljanak. Szerinte a hagyományos ellenanyagkutatás a klinikai tesztekkel együtt akár évekig is eltarthat, miközben a világ "nem engedheti meg magának ezt a luxust".

Negyvenen fertőződtek meg koronavírussal egy litván hospice-ban - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció