Vizelettel is fehéríthetjük fogainkat

Ha a vizeletet eddgi kémiai hulladéknak tartottuk, mostantól ideje másként gondolkodnunk róla. Bőrpuhító és tisztító hatású, szükség esetén puskapor-alapanyag, és egyesek még a fogaikat is fehérítik vele.

Mire használható a vielet?

A tudomány és a gyakorlat bebizonyította , hogy a vizeletből nemcsak áramot generálhatunk, hanem a folyadékból nyert őssejtekből idegsejteket vagy akár fogakat is növeszthetünk. Mindemellett bőrpuhító és tisztító hatású, szükség esetén puskapor-alapanyag és egyesek még a fogaikat is fehérítik vele.

Mit mutat a vizelet? Amikor orvoshoz megyünk valamilyen bajunkkal, gyakran küldenek el minket vizeletvizsgálatra. Vajon mi minden mutatható ki ez alapján? Mit néz az orvos? Tudjon meg mindent, kattintson a részletekért ! A vizelet karbamid-tartalma miatt számít kifejezetten hasznosnak. A karbamid kémiai formulája (NH2)2CO, kifejezetten jó bőrpuhítóként ismert. A megkeményedett, elhalt bőrsejtek külső rétegeit olyan molekulacsoportok tartják a helyükön, amelyeket a sejtek még funkcionális állapotukban választottak ki magukból. A karbamid ezeket az extracelluláris mátrix néven ismert molekulacsoportokat bontja fel, így távolítva el az elhalt bőrréteget. Ez a vegyület mindemellett jó baktériumölőnek számít: a karbamidgazdag vizelet antibakteriális ágensként is működik, úgyhogy úgy is felfoghatjuk, hogy a karbamid és a baktérium mennyisége egymással fordítottan arányos.

Vizelet, fogfehérítés, karbamid, pisi, pisilés, fogak, ammónia, ammóniaszagú vizelet
Döbbenetes, de egyesek még a fogaikat is fehérítenék vizelettel.

A vizelet és az ammónia kapcsolata

Viszont amikor a karbamid elkezd lebomlani, a vizelet akkor dobja el szén- és oxigénmolekuláját és egyik nitrogénjét, így válik NH3-má, azaz ammóniává. Az ammónia pedig közismerten számos tisztítószerben található meg, mind antibakteriális, mind pedig fehérítő ágensként. A régi, üvegekben eltárolt és felforralt vizelet például igen gazdag ammóniában . A feljegyzések pedig azt mutatják, hogy emberek nem csak sebeiket kenték vizelettel, fertőzéseiket megelőzendő, hanem a fogaikat is ezzel mosták.

A rómaiak például híresek (avagy hírhedtek) voltak arról, hogy vizelettel fehérítették fogaikat, erre írásos bizonyítékot például Catullus Egnatiusnak írt, nem éppen dicsérő hangvételű versében is találhatunk. Mások ősi szanszkrit szövegekben leírtak szerint gyakorolják a vizeletterápiát , más néven a Shivampu Kalpát, amelyből kiderül, mit nem szabad fogyasztani a vizelet összegyűjtésének időszakában (leveles zöldségeket vagy sós ételeket például nem) vagy milyen anyagú tárolóban érdemes tartani (a gyakorlók agyagra vagy rézre esküsznek).

A mai kor gyakorlói a fogfehérítés szempontjából arra esküsznek szakfórumokon, hogy az érni hagyott, ammóniában gazdag vizelet jó fehérítő, de ezt nem szabad légmentesen lezárni, hagyni kell a folyadékot "kipárologni".

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra