Telítettségközpont az agyban

Amerikai kutatók azonosították az agy telítettségközpontját. Szerintük a jóllakottság-érzésért az agy bal hátulsó amygdala-magja felel, és ezt funkcionális MR (mágneses rezonanciás) felvételekkel tudják igazolni.

Eredményeiket a NeuroImage-ben fogják közzétenni.

Akár új terápiás is célpont is válhat a bal hátulsó amygdalából az elhízás elleni harcban, mivel kiderült, hogy ez az agyterület felel a jóllakottság-érzéssel járó elégedettségért, és akadályozza meg a további evést. Az USA Brookhaven Nemzeti Laboratóriumában fMR vizsgálatok segítségével elemezték az agy reakcióját evés közben, vagyis a gyomor különböző telítettsége függvényében. Megállapították, hogy a kövér emberekben alacsonyabb volt a bal hátulsó amygdala aktivitása, mint a normális testalkatú társaiké, mikor tele volt a gyomruk. A túlsúlyos vizsgálati alanyok jóllakottságról is ritkábban számoltak be.

Dr. Gene-Jack Wang, a közlemény szerzője kijelentette, hogy most már érthető, miért nem állnak le az evéssel bizonyos emberek, miután már elfogyasztottak egy normális adagot. "Új eredményeink segítségével mostantól megcélozható az amygdala, és végre talán sikerül segíteni a túlsúlyos embereken" - nyilatkozta. Nem tudni még, hogy viselkedésterápia, sebészi megoldás, vagy gyógyszeres kezelés lehet az új módszer, mely az amygdalán keresztül próbál majd hatni.

A kutatók a grelin nevű hormonnal kapcsolatban is érdekes eredményekre jutottak. Kiderült, hogy azoknak az embereknek, akiknek a gyomra már kezdett megtelni, és grelinszintjük magas volt, a bal amygdalája is jelentőse aktivitást mutatott a felvételeken. Ezek alapján elképzelhető, hogy a grelin az, ami az amygdala elégedettségi reakcióját kontrollálja.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció