Súlyos betegséghez vezethet az erőteljes edzés

Az edzés hasznos dolog, de vigyázat: egy új kutatás szerint a kimerítő fizikai aktivitás fokozza a vérszegénységet és a vashiányt.

A Chaim Sheba Orvosi Központ munkatársai Dr. Drorit Merkel vezetésével 1153 18 éves férfit tanulmányoztak, akik az Izraeli Védelmi Erők elitalakulatának kiképzésén vettek részt. A vizsgálat kezdetekor - az intenzív edzés előtt - a résztvevők 18%-ánál diagnosztizáltak alacsony vörösvértest számot, orvosi szóval anémiát. Ez az arány hat hónap alatt a katonai kiképzés hatására megháromszorozódott, meghaladta az 50%-ot. A vashiányos állapot megduplázódott, 15-ről 27%-ra emelkedett hat hónap alatt az arány. A kutatók a vérszegénység egyéb tüneteit nem diagnosztizálták.

A kutatók rámutattak, hogy a vizsgálati alanyok esetén kezdetben is magasabb volt a vérszegénység aránya, mint általában - ez a tény megmagyarázza eredményeiket. Azok, akik egy elit katonai egység tagjai akarnak lenni, gyakrabban teszik ki magukat intenzív edzésnek.

"A vashiány és a vérszegénység a serdülők között nem fordul elő gyakran. Azon a sportolók esetén, akik megterhelő fizikai edzést végeznek, nagyobb a sportolási vérszegénység kialakulásának kockázata. Ennek oka, hogy több folyadékot fogyasztanak, ami időlegesen hígítja a vért, valamint a magasabb fizikai aktivitás roncsolja a vörösvértesteket" - jegyzik meg a kutatók.

"A vashiányos állapot új feladatot jelent a katona-egészségügy számára, melyben a jövőben megelőzési és terápiás módszerek is szerepet fognak játszani" - foglalta össze Merkel.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső