Nem túl finom, de legalább megelőzi a szívrohamot

Bár nem éppen a legétvágygerjesztőbb köret, ha a vacsora mellé elfogyasztunk egy adag algát, a kutatók szerint segítségével távol tarthatjuk a szívrohamot.

Kimutatták, hogy a növény olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a gyakori vényköteles gyógyszerekhez hasonlóan csökkentik a vérnyomást. Egy nagyszabású tanulmányból az derült ki, hogy az alga rengeteg bioaktív fehérjét tartalmaz, olyan fehérjéket, amelyek a tejben is előfordulnak. Ezek a vegyületek hasonló hatást fejtenek ki, mint az ACE-gátló gyógyszerek, amelyeket széles körben írnak fel az orvosok a vérnyomás csökkentésére, valamint a szívroham és a stroke megelőzésére.

Az alga nem megszokott étel Európában, a japán étrendben azonban évszázadok óta előkelő helyet foglal el. A legnépszerűbb fajtái a wakame, a kombu és a nori, mely utóbbival a szusit bugyolálják be.

Dr. Maria Hayes, a dublini Teagasc Élelmiszerkutató Központ munkatársa szerint a tengeri alga, más néven makroalga, ezeknek az egészséges összetevőknek a kiaknázatlan forrásai. Az amerikai folyóiratban megjelent tanulmány 100 kutatás eredményét elemezte. A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie a bioaktív összetevők kihasználása érdekében, illetve azért, hogy a fogyasztók több ilyen anyaghoz juthassanak az élelmiszer-ipari termékekből.

Nézze meg, milyen algás termékek közül választhat Egészségboltunkban!A kutatók szerint a makroalga fajok és élőhelyeik sokfélesége, valamint tenyésztésük egyszerűsége miatt az új bioaktív vegyületek viszonylag kiaknázatlan forrásaként szolgálnak, ezért sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni azért, hogy teljes mértékben kihasználják az élelmiszeriparban. Járulékos előny, hogy a hínár kevés kalóriát tartalmaz, és egyes kutatók szerint a zsír felszívása révén a fogyást is elősegíti.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció