Mobilapp, amely csökkenti az ökolábnyomot

Az energiatakarékosság, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a környezetvédelem napjaink legfontosabb kérdései közés tartozik. Nem csoda tehát, ha a szakértők újabb és újabb módszerek kifejlesztésén dolgoznak.

A finnek most egy olyan a mobiltelefon-alkalmazást tesztelnek, amely méri a felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza.

szén-dioxid-kibocsátás, ökológiai lábnyom, applikáció
szén-dioxid-kibocsátás, ökológiai lábnyom, applikáció

Így működik

"Az applikáció valós időben, a sebesség alapján állapítja meg, hogy a felhasználó milyen közlekedési formát használ, majd kiszámolja az adott utazással járó szén-dioxid-kibocsátást, a megtett távolságot és a felhasznált időt" - mondta el Anna Huttunen projektmenedzser. A fenntartható utazási módok - sétálás, kerékpározás vagy tömegközlekedés - választásáért pedig a felhasználó virtuális krediteket kap, amelyeket az alkalmazás fenntartható szolgáltatásokat kínáló piacán tud beváltani.

Kevesebb repülés mentheti meg a bolygót - részletek itt!

A CitiCAP nevű alkalmazást szeptember óta tesztelik egy dél-finnországi városban. A felhasználóknak egy minden héten újratöltődő - a város emissziócsökkentési céljaihoz igazított - szén-dioxid-kibocsátási büdzséből kell megoldaniuk a közlekedést: a "kassza" az általuk választott utazási mód függvényében ürül.

Jelenleg több mint 300 önkéntes használja az applikációt, és a felhasználók száma folyamatosan növekszik: 2020 elejére várhatóan eléri az 1300-at, ami a város lakosságának nagyjából 1 százalékát jelenti. Később üzleteket és cégeket is bevonnak a kezdeményezésbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés