Kevesebb repülés mentheti meg a bolygót

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat a svéd kutatók, akik kifejlesztettek egy olyan online kalkulátort, amellyel egyszerűen kiszámolható a különféle közlekedési eszközök szénkibocsátása egy adott útvonalon. A program már angol nyelven is elérhető.

A légiközlekedésből származó egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátás veszélyezteti a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérését, azt, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon. A klímaváltozás okairól itt olvashat!

A svédek repülési szokásainak a klímára gyakorolt hatását vizsgálta egy tudóscsoport. Mint kiderült, a nemzet számlájára állampolgáronként egy tonnányi a szén-dioxid-kibocsátás írható. Ez ötszöröse a globális átlagnak, és nagyjából azonos a svédek autóhasználatából eredő teljes szén-dioxid-kibocsátással.

A svéd kutatók az 1990 és 2017 közötti adatokat elemezve mutatták ki a drámai növekedést a légiközlekedésben. Az észak-európai országból induló nemzetközi járatok száma megduplázódott, így az egy emberre jutó utazások száma 0,5-ről 1-re emelkedett 2017-ben. Az utazások átlagos távolsága 2700 kilométer, ami a Stockholm-Madrid távolságnak felel meg.

repülő, repülés, szén-dioxid-kibocsátás, károsanyag-kibocsátás, Föld, klímaváltozás, globális felmelegedés
A légiközlekedés is jelentősen hozzájárul a felmelegedés felgyorsulásához. Fotó: 123rf

Kiszámolhatjuk az utazások szénlábnyomát

A különféle közlekedési módok szénlábnyomát számolhatjuk ki azzal a kalkulátorral, amelyet a Chalmers Műszaki Egyetem kutatói alkottak meg. A travelandclimate.org honlapon az útvonalat és a közlekedők számát megadva lehet kiszámolni a tervezett utazás környezeti hatását. A kalkulátor szerint, ha két ember Londonból Barcelonába utazik, akkor vonattal vagy busszal 130 kilogramm, személygépkocsival 244 kilogramm, repülővel pedig 371 kilogramm a szén-dioxid-kibocsátás mértéke. A honlap svéd verziója már egy éve létezik, bemutatása óta mintegy 50 ezren keresték fel. A napokban pedig az angol változat is elindult.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag