Miért nehezebb a nőknek a diéta?

Dr. Gene-Jack Wang legfrissebb cikkéből kiderül, hogy a nők számára - valószínűleg hormonális és evolúciós okok miatt - nehezebb ellenállni kedvenc ételüknek, még ha ez nem is tudatosul bennük.

Dr. Wang szerint a jelenség részben annak köszönhető, hogy a nőknek néha kettő helyett kell enniük, vagyis evolúciós szempontból van "fontos küldetésük". Wang a Brookhaveni Nemzeti Laboratórium vezető tudósa, pszichiáter professzor a New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetemen. A mostani vizsgálattal arra keresték a választ, hogy miért nem tudják abbahagyni egyes emberek az evést akkor sem, amikor már tele van a hasuk. A történelem folyamán ez sosem jelentett túl nagy problémát, mivel az embereknek nem nagyon volt lehetőségük többet enni a szükségesnél. A modern társadalom azonban más, különösen az elmúlt 30-40 évben történtek jelentős változások, és a kóros elhízás egyre növekvő méreteket öltött az Egyesült Államokban.

A Proceedings of the National Academy of Sciences e heti számában megjelenő vizsgálathoz 13 nőt és 10 férfit kérdeztek meg kedvenc ételeikkel kapcsolatban. A résztvevők különböző ételeket és desszerteket soroltak fel, köztük a lasagnet, pizzát, jégkrémet, süteményeket és a sült csirkét. Majd 20 óra éhezést követően a kutatók feltálalták a - szükség esetén felmelegített - kedvenceket. A vizsgálati személyek érezték az ételek illatát, és meg is ízlelhették azokat, de nem ehették meg. Majd kísérletképp felkérték őket, hogy próbálják az étel utáni vágyukat elnyomni. Mindeközben agyműködésükről PET (pozitron emissziós tomográfia) felvételeket készítettek.

Kiderült, a kísértés hatására mind a nőknél, mind a férfiaknál bizonyos - az érzelmeket, mint például a motivációt szabályozó - agyterületek működése felélénkült. Nőknek és férfiaknak egyaránt sikerült kevésbé éhesnek érezni magukat az étel utáni vágy elnyomásával, ám eközben a nők agyműködése továbbra is olyan maradt, mintha még éhesek lennének. Wang szerint a nőknél a hormonok magyarázhatják a jelenséget, mivel a terhesség alatt többet kell enniük.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő