Megtalálták az ész génjét - sok betegen segíthet

Bár az már jó ideje nem kérdéses, hogy az intelligencia bizonyos mértékig a genetikai örökségtől függ, de egészen a közelmúltig nem volt világos, hogy ez hogyan is fest valójában. De végre felfedezték, hogy mely gének között vannak azok, amelyek az észhez kapcsolódnak.

A Nature Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány, amelyet a londoni Imperial College kutatói jegyeznek, beszámol két géncsoport (M1 és M3) felfedezéséről, amelyek befolyásolhatják az emberi megismerést, azaz az olyan emberi funkciókat, mint a memória, a figyelem, a feldolgozási sebesség, az érvelés és a végrehajtó funkciók. Az M1 és M3 gének százait tartalmazza, de a kutatók úgy vélik, hogy ezek mind egy "mester" kapcsoló által vezéreltek. A kutatások még gyerekcipőben járnak, de a szerzők végső célja, hogy megtalálják ezeket a kapcsolókat és megpróbálják kontrollálni őket.
"Az a legizgalmasabb ebben a kutatásban, hogy ezek a gének valószínűleg közös szabályozás alatt állnak, ami azt jelenti, hogy potenciálisan manipulálni tudunk egy egész sor gént, amelyek tevékenysége az emberi intelligenciához kapcsolódik" - közölte a tanulmány vezető szerzője, Dr. Michael Johnson. Szerinte a kutatás azt mutatja, hogy ha lehetséges lenne dolgozni ezekkel a génekkel, akkor módosíthatnák az intelligenciát, bár ez egyelőre csak elméleti lehetőség.

Lerombolták az IQ-mítoszt

Az intelligencia standard mértékegységének tartott intelligenciahányados (IQ) nem határozza meg pontosan az emberek intelligenciaszintjét - derítették ki kutatók csaknem 100 ezer ember teljesítményét elemezve. Kattintson!

Ahhoz, hogy megtalálják ezeket az úgynevezett "intelligencia hálózatokat" a kutatócsoport 122 beteg hippocampusából származó mintákat elemzett. A betegek a közelmúltban idegsebészeti beavatkozáson estek át temporális lebenyi epilepszia miatt. A mintákat összehasonlították olyan emberekével, akiknek a kognitív képességei normálisak voltak, s nem volt pszichiátriai vagy neurológiai betegségük. E vizsgálatok alapján szűrték ki a jelzett géncsoportokat, amelyek a kognitív képességekre hatással vannak.

A felfedezés az epilepsziás betegeken is segíthet

A felfedezés az epilepsziás betegeken is segíthet

A jó hír ezekben az eredményekben, hogy ha tudjuk, hogy mely gének felelősek agyunkban a kognitív funkciókért, akkor azt is tudjuk, hogy ezek mutációi kognitív diszfunkciót okozhatnak. További kutatások révén egy nap olyan új terápiák születhetnek, amelyek segíthetnek sok millió kognitív zavarral és betegséggel (többek között epilepsziával) küzdő ember gyógyításában.

Azaz az ész-gének jelentősége orvosi szempontból nem abban lesz, hogy génmanipulációval okosabbá tehetünk embereket (ami egyébként is számos etikai kérdést vetne fel), hanem sokkal inkább abban, hogy sokakat megszabadíthatunk gyötrő betegségektől, amelyek nem csak a betegek, de környezetük számára is súlyos terhet jelentenek.

Forrás: Medical Daily

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag