Fontos dolog derült ki a vízről

Szerves anyagokat és vizet találtak egy Naprendszeren kívüli aszteroidán.

A tudósok megtették az első megállapításaikat a japán űrügynökség űrszondája, a Hajabusza-2 által a Földre hozott mintákkal kapcsolatban, amelyeket másfél évig vizsgáltak – írta az Interesting Engineering.

A kutatók szerint az élet forrását jelentő víz a Földön a Naprendszer külső peremén található aszteroidákból származhat. Az ezzel kapcsolatos tanulmányt a Nature Astronomy folyóiratban tették közzé. Úgy vélik, a Föld kialakulásának korai szakaszában az aszteroidák lehetettek azok, amelyek vizet szállítottak a bolygónkra.

"más forrásokból is keletkezhetett víz a Földön, nem az aszteroida az egyetlen lehetőség". Fotó: Getty Images
"más forrásokból is keletkezhetett víz a Földön, nem az aszteroida az egyetlen lehetőség". Fotó: Getty Images

A Ryugun nevű, a Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő aszteroida mintáit elemezték. Egy másik, szintén nemrégiben megjelent tanulmányban azt is írták, a Ryugun szerves anyagokat is találtak, ami arra utal, hogy az élet építőelemeinek tekinthető aminosavak is az aszteroidákról származhatnak. E mellett más forrásokból is keletkezhetett víz a Földön, nem az aszteroida az egyetlen lehetőség, hangsúlyozták a tudósok.

"A szerves anyagokban gazdag C-típusú aszteroidák a Föld vízének egyik fő forrása lehettek. Ez az elmélet természetesen továbbra is tudományos vita tárgya" – írta a tanulmány.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: