Lila gyümölcs a hízás ellen

Arkansasi kutatók szerint bizonyos gyümölcsök és zöldségek természetes lila színanyagai megelőzik az elhízást - írja a Journal of Agricultural and Food Chemistry februári száma. Ilyen színanyagot találhatunk a szőlőhéjban, az áfonyában és a szederben.

A gyümölcsök fogyasztása azonban úgy tűnik, nem elégséges a kedvező hatás eléréséhez, ugyanis csak a gyümölcskivonat tartalmaz megfelelő mennyiséget a hatóanyagból. A hatásos anyag neve antocianin, és fogyasztása az elhízás megelőzésén túl egyéb egészségügyi előnyökkel is jár - derült ki az antocianinokkal itatott egerek véreredményeiből. A gyönyörű piros, lila, vagy kék színt okozó anyag tehát akár fogyasztó szerré is válhat.

Dr. Ronald L. Prior és munkatársai az egerek vérének vizsgálatakor olyan eltéréseket kerestek, melyek összefüggésben állnak különböző betegségekkel. A kutatók nyolc héten át magas zsírtartalmú étrenden tartották kísérleti állataikat, miközben folyamatosan adagolták nekik az eperből és áfonyából származó antocianin-kivonatot. Az egerek kevesebb súlyt szedtek fel, és testzsírszintjük is alacsonyabb lett, mint a kontroll csoport állataié. Azonban a gyümölcsök fogyasztása nem előzte meg az elhízást, sőt, még növelte is az esélyét, a kutatók csak a kivonattal tudtak elérni a fogyasztó hatást.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció