Kiderült, meddig érdemes új nyelvet tanulni

HáziPatika

Közismert, hogy a tanulás, beleértve a nyelvtanulást is az életkorral egyre nehezebbé válik. Mi több, egy új kutatás szerint szinte lehetetlen, hogy anyanyelvi szinten elsajátítsunk egy idegen nyelvet, ha 10 éves korunk után fogunk hozzá.

Egy 2016-os svájci kutatás szerintalvásközben is képesek vagyunk nyelveket tanulni. Részletek itt.

"Nem arról van szó, hogy ilyen korán elkezdenének romlani a tanulási képességeink, hanem arról, hogy kiszaladunk az időből, 17-18 éves kor körül ugyanis már valóban bekövetkezik egy visszaesés ezen a téren" - mutatott rá Joshua Hartshorne, a Cognition című szaklapban publikált tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, később belekezdve is elérhetünk viszonylag jó szintet a nyelvtanulásban, de tökéletesen folyékonyan már nem valószínű, hogy képesek leszünk beszélni az adott nyelven.

Hartshorne kifejtette, egyelőre nem tisztázott, hogy egyáltalán miért csökken a tanulásra való képességünk a felnőttkor küszöbén, erre vonatkozóan csupán találgatni tudnak a tudósok. A mostani felfedezés ugyanakkor lényegében egy örömhír, mivel azt mutatja, hogy a nyelvek tökéletes elsajátítására alkalmas kritikus periódus jelentősen hosszabb lehet, mint korábban gondolták. Még az optimistább szakemberek is a korai serdülőkorra teszik a negatív folyamatok kezdetét, így az eddigi becslésekhez képest a 17-18 éves kor kifejezetten jól hangzik.

A nyelvtanulási képességek 17-18 éves kor felett kezdenek romlani
A nyelvtanulási képességek 17-18 éves kor felett kezdenek romlani

Egyedi kutatási módszer

A kutatók egészen érdekes módszert találtak ki arra, hogy miként gyűjthetnének elegendő mennyiségű és változatosságú adatot egy ilyen vizsgálathoz. Összeállítottak egy felhasználóbarát angol nyelvi tesztet, amitől azt remélték, hogy kellően virálisnak bizonyul majd a közösségi oldalakon. A kvíz vonzerejét az adta, hogy a program a kérdésekre adott válaszok alapján megpróbálta kitalálni az adott kitöltő anyanyelvét, dialektusát és lakóhelyét. A kérdéssor végén a felhasználókat magukat is megkérdezték arról, hogy melyik nyelv az anyanyelvük, továbbá arról is, hogy tanultak-e és mikor tanultak bármilyen más nyelvet, illetve hogy hol éltek korábban.

A trükk működött, a Facebookon például több mint 300 ezer megosztást kapott a kvíz, amelyet végül 670 ezer ember próbált ki. A kutatók ezáltal hatalmas mennyiségű adathoz jutottak, aminek köszönhetően rendkívül precíz következtetéseket tudtak levonni a nyelvtanulásra vonatkozóan.


Sosem késő elkezdeni

Az eredmények alapján kiderült, hogy a mélyvízbe kerülve hatékonyabban zajlik a nyelvtanulás folyamata, mint egy iskolai tanterem falai között. Magyarul mondva, könnyebben elsajátíthatunk egy új nyelvet, ha felnőttként elköltözünk az adott országba, mintha pusztán a tankönyvektől remélnénk a kívánt tudás megszerzését. Hartshorne maga is elismeri, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, arra is van azonban megoldás, ha nem szeretnénk elszakadni a gyökereinktől, az otthonunktól.

A kutató szerint már önmagában az is nagy segítség lehet, ha igyekszünk mesterséges úton biztosítani a megfelelő környezetet, így például rendszeresen beszélgetünk olyanokkal, akik anyanyelvi szinten kommunikálnak az adott nyelven. Ezzel a módszerrel még felnőttként is képesek lehetünk, ha nem is tökéletesen, de legalább társalgási szinten elsajátítani egy új nyelvet.

Forrás: time.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag