Heti egyszeri koplalás a hosszú élet titka?

Miután a kutatók kimutatták, hogy a koplalás védi az agyunkat, talán a heti egynapos böjt lehet a hosszú élet titka.

A baltimore-i Országos Öregedéskutató Intézet kutatói kimutatták, hogy ha valaki hetente egy-két napig egyáltalán nem eszik, ez védelmet nyújthat az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és más degeneratív agyi rendellenességekkel szemben. Régóta tudjuk, hogy a kalóriabevitel jelentős korlátozása patkányokban és egerekben megnöveli az élettartamot. Ez az eredmény arra utal, hogy az emberekben is hasonló hatást eredményezhet, de az elméletet nem könnyű bizonyítani.

Mark Mattson, az intézet kutatója elmondta, hogy a kalóriabevitel korlátozása segít ugyan az agyunknak, de ha ezt a táplálékbevitel csökkentésével érjük el, valószínűleg nem ez a legjobb módja e védettség kiváltásának.

"Valószínűleg az a legjobb, ha időszakosan koplalunk, amikor semmit sem eszünk, majd az ezt követő időszakokban annyit eszünk, amennyi jólesik" - állítja a szakértő. A hatást egyébként azzal magyarázza, hogy a kalóriabevitel csökkentése serkenti a kémiai hírvivőanyagokat az agyban.

A kutatás eredményeit az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság vancouveri konferenciáján tették közzé.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső