Felejtse el a felejtést!

A kor előrehaladtával egyre több ember panaszkodik feledékenységre. Minél idősebb valaki, annál nehezebben jegyzi meg az új telefonszámokat, címeket, dátumokat. De ebbe nem kell beletörődni, tréningezzük a memóriánkat!

Az emlékezet romlásáért sok minden tehető felelőssé. Vérkeringési zavar, hormonális problémák, de ha semmi szervi ok nincs, akkor lehet, csupán ellustult az agyunk, nincs tréningezve.

Nem véletlen, hogy a legjobb memóriájuk a kisgyerekeknek van. Ők nap mint nap több új információt sajátítanak el, új szavakat, fogalmakat, neveket, összefüggéseket tanulnak meg. Ahogy az ember felnő, a megjegyzendő információk áradata csökken, és ezzel együtt a memória elkezd romlani.

Memóriaerősítő gyakorlatok

 • Tanuljon verseket! Ha minden nap legalább egy versszakaszt megjegyez, akkor akkor pár hónap múlva érezhetően jobb lesz a memóriája.
 • Ha az emlékezőtehetségét szeretné javítani, akkor ne vigyen magával bevásárlólistát a boltba. Indulás előtt mindenképpen írja össze, mit kell vennie, majd alaposan olvassa végig a beszerzendő élelmiszerek felsorolását, és próbálja megjegyezni, egymáshoz kapcsolni a különböző tételeket.
 • Többször hangosan is mondja ki, amit memorizálni akar.
 • Próbálja maga elé képzelni, vizualizálni azt a szituációt, nevet vagy tárgyat, amit meg akar jegyezni. Esetleg gondolatban írja le a szót, így nem csupán a hallással kapcsolatos agyi részt, hanem az írással kapcsolatos agyi területet is munkába állítja.
 • Sétáljon sokat. Mozgás közben az agy több oxigénhez jut.
 • Jó hatással van a memóriára a mentatea. A menta aromájának belélegzése stimulálja az agy azon sejtjeit, amelyek a memóriáért felelősek.

Az ész táplálékai

 • Kiderült hogy vannak olyan táplálékok amelyek képesek gyógyítani, enyhíteni a feledékenységet. Ezeket fogyassza gyakrabban.
 • Egyen lencsét, mert a benne lévő aminosavak gyorsítják az agysejtekben zajló biokémiai folyamatokat.
 • Fogyasszon vöröshagymát, amely az agysejtek oxigénnel történő jobb telítettségéért felelős.
 • Ne hagyja ki az ételéből a fokhagymát. Ez a növény az agysejteket aktiváló anyagokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása javítja a memóriát.
 • A halban olyan anyagok vannak, amelyekre szüksége van az agysejteknek a hosszú és feszült munka végzéskor.
 • A dióban lévő dopamin segíti a gondolkodást, a káposzta pedig javítja a koncentráló képességet.
 • Használjon friss citromot. A benne lévő C-vitamin antioxidáns hatású.

Forrás:
www.aif.ru

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső