Ezért jó, ha képzelgünk!

Képzelgés közben éppen ellenkező irányban halad az információ az agyunkban, mint a valóság észlelése közben. Erre kutatók az agyi működések hálózatainak feltérképezése közben jöttek rá - számolt be a kutatásról a Science Daily.

A kísérleti alanyoknak vagy el kellett képzelniük egy jelenetet, vagy pedig videofilmet nézettek velük. Közben EEG segítségével követték az agyuk elektromos aktivitását.

Tipp

Dolgozz tovább, én álmodom! - lehetne a jelszava annak a friss kutatásnak, amely szerint egyáltalán nem baj, sőt jót is tesz az agyműködésnek egy kis álmodozás. Olvasson tovább itt!

Az agykutatás egyik legfontosabb kérdése, hogy az agy különböző területei közül melyek, és hogyan kapcsolódnak össze egymással valamilyen agyi tevékenység közben. Hogyan működnek együtt ezek a területek? Mi az iránya az információáramlásnak? Mert azt tudjuk, hogy az agyterületek nem egymástól függetlenül látják el funkcióikat, hanem egymással együttműködve" - magyarázta a kutatás előzményeit és célját Barry Van Veen professzor, a kutatás egyik vezetője. A több kutató együttműködésével végzett vizsgálat eredményeit a NeuroImage című szaklapban publikálták.

Az ábrándozás magasabb szintű agyi területeket aktivált

Az ábrándozás magasabb szintű agyi területeket aktivált


Amikor a képzeletünket működtetjük, az agyunkban az információ a fali lebeny irányából áramlik a nyakszirti lebeny irányába, azaz egy magasabb szintű működésért felelős terület felől egy alacsonyabb szintű működésért felelős terület felé. Amikor vizuális információt dolgozunk föl, például filmet nézünk, akkor az információáramlás iránya éppen ellenkező: a nyakszirti lebenyben található látókéreg irányából halad a felsőbb régiók felé, a fali lebeny irányába.

A kísérletben résztvevők egyik részét arra kérték, hogy nézzenek meg egy rövid videofilmet, majd utána próbálják meg fölidézni, fejben újrajátszani annak eseményeit. A kísérleti alanyok másik részének az volt a feladatuk, hogy képzeljenek el jelenetet, amelyben egy varázsbiciklin utaznak. Arra kérték őket, hogy a részletekre koncentráljanak: a formákra, a színekre és az anyagokra. Ez után pedig meg kellett nézniük egy rövid videót, amelyben természeti képeket mutattak nekik. A résztvevők agyműködését a vizsgálat közben EEG-vel rögzítették.

Az EEG-adatokat egy algoritmus segítségével analizálták; ebből következtették ki az információáramlás alapvető irányát a különböző feladatok elvégzése közben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt tovább szakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek