Erős láb, erős elme

A mindennapi séta nem csak a fittség megőrzésében segít. Ugyanis akinek erősek a lábai, arra számíthat, hogy az agya is jobban dolgozik majd, ha egyszer öregedni kezd.

Egy 10 éven át tartó brit tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a láb ereje erősen kötődik az agy egészségesebb öregedéséhez. A londoni King's College kutatói csapata szerint az eredmények azt sugallják, hogy az egyszerű séta javítja a láb erejét és sebességét, ami segíthet fenntartani az agy működését az öregedés során.

A vizsgálatba 324 egészséges 43 és 73 év közötti női ikerpárt vontak be. A gondolkodást, a tanulási képességet és a memóriát tesztelték a vizsgálat elején és végén.

15 összetevő, amivel megelőzhető a szellemi leépülés Egy nemrég összeállított étrend hatékonyan védheti a szervezetünket az Alzheimer-kórral szemben, és azok esetében is jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának rizikóját, akik nem tartják be szigorúan az előírásokat. A kutatók azt találták, hogy a láb ereje jobb előrejelzője volt az agy egészségének , mint bármely más életmódbeli tényező, amelyet mértek. Általában az az iker, akinek a lába erősebb volt a tanulmány kezdetén, jobban megtartotta a mentális képességeit és kevesebb korral járó agyi változást mutatott, mint a gyengébb lábakon álló testvére.

"Mindenki szeretné tudni, hogyan lehet a legjobban megőrizni agyuk fittségét az évek előrehaladtával. Az egypetéjű ikrek jó összehasonlításra adnak lehetőséget, hiszen sok tényezőt, mint például a genetikát és a korai életük körülményeit nem lehet megváltoztatni a felnőttkorban" - fejtette ki a tanulmány vezető szerzője, Claire Steves az intézmény kutatását ismertető közleményben.

A rendszeres testmozgás fitten tartja az agyat

A rendszeres testmozgás fitten tartja az agyat "Lenyűgöző látni, hogy a gondolkodásban, a kognitív képességekben és az agyi struktúrákban tapasztalható különbségek felismerhetők az egypetéjű ikreknél abból, hogy a lábuk milyen teljesítményre volt képes 10 évvel ezelőtt. Ez arra utal, hogy egyszerű életmódbeli változtatások, a fizikai aktivitás növelése segíthet fizikailag és lelkileg is egészségesnek maradni" - vélekedett Steves. Az eredményeket a Gerontology folyóirat november 9-én tette közzé.

A jelenlegi tanulmány szerzői visszautaltak korábbi kutatásokra, amelyek kimutatták, hogy a fizikai aktivitás segít az agy egészségének megőrzésében az öregedés során. Állatokon végzett vizsgálatok pedig azt találták, hogy a testmozgás fokozza azoknak a hormonoknak a termelését, amelyek az idegsejtek növekedését ösztönzik. Felhívták a figyelmet, hogy a mechanizmusok mögött ez a kapcsolat nem egyértelmű, és egyéb tényezőkre is figyelni kell, például az immunrendszer, illetve a vérkeringés vagy idegi jelátvitel korral járó változására is.

A kutatás nem bizonyította tudományosan az ok-okozati összefüggést a láb ereje és az agy egészsége között. További vizsgálatok szükségesek, hogy több derüljön ki erről az összefüggésről, illetve az is felderítésre vár, hogy az eredmények férfiakra is érvényesek-e - mondta Steves.

Forrás: Medicinenet.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: