15 összetevő, amivel megelőzhető a szellemi leépülés

Egy nemrég összeállított étrend hatékonyan védheti a szervezetünket az Alzheimer-kórral szemben, és azok esetében is jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának rizikóját, akik nem tartják be szigorúan az előírásokat.

A diétát a chicagói Rush University Medical Center szakemberei dolgozták ki, Martha Clare Morris vezetésével. A MIND-diéta névre keresztelt étrend alapját a mediterrán étrend és a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazott DASH diéta alkotja.

Mindkettőről bizonyították, hogy hatékony a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a magas vérnyomás megelőzésében, és a legújabb kutatási eredmények szerint a demencia elleni küzdelemben is hatékony segítség lehet. Morrisék szerint az új étrendet jóval könnyebb követni, mint a DASH és a mediterrán diétát.

A mediterrán diéta segíthet a demencia megelőzésében

A mediterrán diéta segíthet a demencia megelőzésében

A MIND-diéta 15 összetevőből áll: 10 olyan ételcsoportból, melyek jót tesznek az agynak, és öt olyanból, melyeket jobb elkerülni. Az egészséges ételek között találjuk a zöld leveles zöldségeket, a zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halakat, a szárnyasokat, az olívaolajat és a bort. A nem ajánlott ételek pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, a sajt, a péksütemények és édességek, valamint az olajban sült ételek.

Ön mennyi cukrot fogyaszt? Tudta, hogy a magas vércukorszint növeli az Alzhetimer kialakulásának rizikóját? Kattintson ide!

A szakemberek szerint a diéta minimum 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. 923, 58 és 98 év közötti chicagói férfi és nő étrendjét elemezték, akik egy nagyszabású, az öregedéssel és kognitív egészséggel foglalkozó felmérésben vettek részt. 2004 és 2013 közötti időszakból gyűjtöttek adatokat, és pontozták, hogy a résztvevők étrendje mennyire közelítette meg a MIND, a DASH vagy a mediterrán diétát.

Úgy találták, hogy minél közelebb volt valaki étrendje ezekhez az egészséges diétákhoz, annál kisebb volt nála az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A mediterrán diétát és a MIND diétát követőknél a kockázat 54, illetve 53 százalékkal volt alacsonyabb, míg a DASH diétánál ez az arány 39 százalék volt.

Azonban arra is rájöttek, hogy míg a mediterrán és DASH diétát nem túl szigorúan követők esetében nem csökkent a betegség rizikója, a MIND-diéta akkor is hatásosnak bizonyult, ha nem tartották be minden előírását. Ez pedig motiválhatja az embereket, hiszen nem kell lemondani a kedvenc ételeikről sem. Ráadásul minél tovább követte valaki a MIND-diétát, annál nagyobb védelmet nyújtott az a demencia ellen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)