Az akupunktúra nem működik

Az alternatív medicinák népszerűsége felfelé ível. Az egyik legnépszerűbb módszer az akupunktúra - a legújabb vizsgálatok szerint azonban ez nem működik.

Az akupunktúra az alternatív orvoslás azon ága, aminek hatásosságában gyakran még olyanok is hisznek, akik egyébként szkeptikusak a nem konvencionális gyógyászat egyéb fajtáival szemben - írja az Index.hu, a portál terjedelmes cikkben ismerteti az akupunktúrával kapcsolatos kutatásokat.
Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógyászat kulcseleme. E technika a bőr bizonyos pontjainak (az úgynevezett akupontok) stimulálásán alapul, melyhez eredetileg vékony tűket alkalmaztak, de ma már használnak nyomást, hőt, sőt lézert is.

Placebo

A placebo-hatás azon alapul, hogy ha valaki egy látszólag hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szed be, akkor kedvezően változnak a tünetei, megszűnnek a fájdalmai. Valójában a placebo esetén nem kap semmilyen gyógyszert, csak a pozitív várakozások miatt a pszichológiai hatás jelentkezik a betegben. Tudjon meg többet!

Az írás szerint a XIX. század az akupunktúra európai terjeszkedésének kora volt, a XX. század elejére azonban ez a módszer, valamilyen ok miatt kihalni készült mind szülőhazájában, mind a nyugati féltekén. Ekkor jött a feltámasztó akarat a nagy vörös diktátor, Mao Ce-Tung személyében, aki 1949-ben programot hirdetett az ősi kínai gyógymódok megmentésre. Európa megkésve követte a keleti lendületet, és az akupunktúra csak a hetvenes években kezdett el újra terjedni először az USA-ban, majd Európa-szerte.

A lap részletesen idézi azt a vizsgálatokat, amely során fény derült az igazságra: az akupunktúra a legtöbb betegségre hatástalan, de a migrénre és a műtét utáni émelygésre a placebótól kissé erősebb a hatása. Az akupunktúra nem gyakorol egyetlen betegségre sem terápiás hatást.

Csak placebohatása van az akupunktúrának?

Csak placebohatása van az akupunktúrának?


Az akupunktúra tehát nemcsak elméletileg hibás, hanem az újabb mérvadó kutatások szerint a gyakorlatban is legfeljebb placebohatást tud elérni.

A lap szerint még ma is folynak a tudomány berkein belüli spekulációk az akupunktúra esetleges terápiás hatásairól, sőt a hatásosságot igazoló publikációk is megjelennek a témáról, igaz, ma már nem a mérvadó szakmai lapokban. Az egyik legtekintélyesebb tudományos szaklap a Nature azonban már 2007-ben áltudománynak nevezte az egész kínai gyógyászatot.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag