A sírás meglepő egészségügyi előnyei

Sokan a gyengeség jeleként tekintenek a sírásra, egyes tanulmányok szerint azonban nem érdemes visszatartani a kikívánkozó könnyeket. Mutatjuk, miért.

Egy felmérés szerint a nők átlagosan 3,5, a férfiak pedig 1,9 alkalommal sírnak havonta. Ám ha ennél többször jön ránk sírhatnék, akkor sem érdemes visszatartani a könnyeinket. A sírásnak ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása.

Segít leküzdeni a stresszt

Egy 2014-es tanulmány szerint például a különösen stresszes időszakokban nagyon sokat segíthet a sírás. A hatásai nem azonnaliak, de néhány perc után érezni fogjuk, hogy a testünk ellazul. A szakértők szerint ugyanis a könnyezés aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely nyugtató hatást gyakorol az agyra.

sírás, a sírás hatásai, a sírás előnyei, nyugtató hatás, fájdalomcsillapító hatás, stresszoldás, méregtelenítés
sírás, a sírás hatásai, a sírás előnyei, nyugtató hatás, fájdalomcsillapító hatás, stresszoldás, méregtelenítés

Csökkenti a vérnyomást, lassítja a pulzust

A magas vérnyomás megnöveli a stroke, a szívroham, ademenciaés a vesekárosodás kockázatát. Egy kiadós sírás azonban képes csökkenteni a vérnyomást, valamint segít lelassítani a pulzust is.

Méregtelenít

A legérdekesebb tények a sírásról - részletek itt!

A csordogáló könnyek kimossák a szemünkből a szennyeződést. A könnycseppek azonban a stressz hatására keletkező a méreganyagokat is segítenek eltávolítani. Ez a méregtelenítő folyamat a kortizol nevű stresszhormon szintjét is csökkenti, így megkönnyebbülünk és jobb lesz a hangulatunk. Nem véletlen, hogy sokan fizikailag is sokkal jobban érzik magukat sírás után.

Megnyugtat

Ha úgy érezzük, hogy az utóbbi időben sokat szorongunk, illetve dühösek és ingerlékenyek vagyunk, annak számos oka lehet - például az, hogy mangán halmozódott fel a testünkben. Amikor sírunk, a könnyeinkkel együtt a felesleges mangán is távozik a testünkből, a mangánszint csökkenése után pedig nyugodtabbak leszünk, kevésbé szorongunk, és jobban tudunk koncentrálni is.

Csökkenti a fájdalmat

Amikor megsérülünk, elesünk vagy beütjük valaminket, már egészen gyerekkorunktól kezdve elsírjuk magunkat - ez sem véletlen. Ezzel ugyanis a testünk csökkenteni tudja a fájdalmat. Kutatások bizonyítják, hogy a könnyek hullatása oxitocint és endorfinokat szabadít fel a testünkben, ezek a vegyi anyagok pedig segítenek, hogy jobban legyünk - nemcsak érzelmileg, hanem fizikailag is. Az pedig, hogy sírni nemcsak bánatunkban és fájdalmunkban, hanem örömünkben is szoktunk, külön jó hír, mert mindenképpen jót teszünk vele az egészségünknek.

Forrás: brightside.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció