A rákos áttétek képződése meggátolható?

A tüdőben és csontban kialakuló áttétet megakadályozó mikro-RNS-eket fedeztek fel amerikai kutatók emlőrákos sejtekben. Hogy a Nature-ben megjelent eredményből gyógykezelés válik-e, csak a jövő kérdése.

Mai tudásunk szerint az áttétképződés - azaz hogy a daganat felszínéről sejtek sodródnak le, és a nyirokkeringés közvetítésével a szervezet különböző részeire jutnak el, majd ott megtelepszenek - nem véletlen mellékterméke a daganatnövekedésnek. A tumor kifejezetten képessé teszi sejtjeit a kóros szövetdarab többi sejtjétől való elválásra.

A kutatók a metasztázis-képzés kutatása közben számos mikro-RNS-re leltek. E kicsi ribonukleinsav-molekulák igen csekély mennyiségben vannak jelen a sejtmagban, ám hatásuk annál jelentősebb, fontos gének működését szabályozzák. Az egészséges sejtekben valószínűleg a csöpp RNS-molekulák akadályozzák meg, hogy a sejtek elvándoroljanak, és új helyükön osztódni kezdjenek.

Joan Massagué, a New York-i rákkutató központban, a Memorial Sloan-Kettering Cancer Centerben munkatársaival azt találta, hogy mindkét felfedezett mikro-RNS (miR-126 és miR-335) eltűnik, amikor a daganat áttétképzővé válik. Ha viszont a miR-126 nevű mikro-DNS-t sikerült bejuttatni a tumor sejtjeibe, az leállította a tumor növekedését, a miR-335 nevű mikro-DNS pedig az áttétképződést akadályozta meg.

A molekulaszinten zajló folyamat elvének klinikai ellenőrzésére korábbi szövettani vizsgálatokból maradt, lefagyasztott szövetmintákat használtak. A mikro-RNS-ek kimutathatóságával párhuzamosan jelentősen nőttek a betegek túlélési esélyei. A mikro-RNS-ek kimutatása a betegség lefolyásának megjóslására is alkalmas lehet.

A kutatók már azt is tudják, milyen folyamatok során gátolja a miR-335 a metasztázis-képződést. Az esetleges későbbi gyógymód kifejlesztésére még várnunk kell.

Forrás:
www.nature.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés