A pesszimizmus meglepő előnye

Ha valaki hajlamos szinte mindenben a rosszat látni, és egyes szituációkban rögtön a lehető legborzalmasabb forgatókönyvet maga elé képzelni, és a legrosszabbat várni, az valószínűleg azt gondolja, hogy a pesszimizmusban aztán tényleg nincs semmi jó. Pedig ez egy óriási tévedés.

A Thriveglobal.com egyik szerzője rávilágított a borúlátás eddig kevésbé ismert előnyeire. Ez a típusú világnézet ugyanis - azzal együtt, hogy szorongással, és rosszabb esetben akár depresszióval is együtt járhat - előnyöket is tartogathat. A titok az úgynevezett defenzív pesszimizmusban rejlik, amelynek lényege, hogy borúlátásunkat akár eszközként is használhatjuk céljaink eléréséhez.

pesszinizmus, defenzív pesszimizmus, borúlátás, előnyök
A borúlátás egyeseknél motiváló erőként hat. Fotó: iStock

Hogyan segít a defenzív pesszimizmus?

A defenzív pesszimisták a kelleténél többet aggódnak a "de mi lesz, ha..." kezdetű kérdéseken. Ezért viszont minden tőlük telhetőt megtesznek a legrosszabb forgatókönyv elkerüléséért. Ha például egy ennyire borúlátó diák attól tart, hogy nem fogják felvenni a kiválasztott egyetemre, még inkább belead majd mindent, hogy mégis bekerüljön.

Ugyanez a helyzet, ha valaki esélytelennek érzi magát az áhított pozícióért folyó versenyben. Defenzív pesszimizmusa motiváló erővé változhat, és arra sarkallhatja, hogy mindent megtegyen álmai munkájáért. Ha pedig valaki attól fél, hogy idős korára nem lesz elég pénze, akkor nagyobb valószínűséggel néz utána már fiatalon annak, hogy milyen megtakarítási formák közül választhat, és időben elkezd majd gyűjteni a nyugdíjas éveire .

Mit mond a tudomány?

Egy kutatás kapcsolatot talált a világszemlélet és az alvásminőség között. A szakemberek szerint a pesszimisták rosszabbul alszanak, mint azok, akik szerint a pohár mindig félig tele van. A részleteket korábbi cikkünkben találja!

Bár az optimizmus kapcsán rengeteg kutatás és tanulmány született, azért néhány tudományos munka a pesszimistákról is szól. Kimutatták például, hogy a mindenre negatívabban tekintők sikeresebben érik el az életcéljaikat, és sokkal jobban odafigyelnek a problémák megelőzésére - például gyakrabban mosnak kezet, mert jobban félnek a vírusoktól, fertőzésektől, többségük ugyanis némiképp hipochonder is. A borúlátóknak ráadásul az önbizalmuk is nagyobb lehet, mint az optimistáknak . Egy főiskolásokat vizsgáló tanulmány készítői például azt látták, a defenzív pesszimisták magabiztosabbak voltak még a kimondottan optimista társaiknál is.

Azonban nem minden borúlátó ember defenzív pesszimista. Vannak, akiknél negatív érzésekkel, szorongással, önutálattal és depresszióval jár együtt ez a világnézet. Azért az ő esetükben sincs minden veszve - még akkor sem, ha ők így érzik. A mindfulness és a meditáció például segíthet felismerni, ha gondolataik ismét borús vizekre kalandoztak. Ilyenkor fontos, hogy tudatosítsák magukban: nem kell ezekre a negatív gondolatokra figyelniük, bármikor lecserélhetik őket pozitívabbakra, illetve egy erőt adó mantrára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra