A neveket ezért felejtjük el

Sokan már a bemutatkozást követő pillanatokban sem tudják felidézni a másik személy nevét, ami a későbbiekben számos kellemetlen szituációt szülhet. Miért van ez, és hogyan véshetjük be jobban az illetőt a memóriánkba?

Egy új társaságba kerülve sokszor csak kapkodjuk a fejünket az elhangzó nevek után, de néha már egyetlen személy bemutatkozását követően is nehézséget okoz nevének felidézése. Ilyenkor vagy figyelve várjuk, hogy valaki megszólítsa őt, vagy pironkodva ismét rákérdezünk, de mindkét eset sok kellemetlen szituációt szülhet. Miért olyan nehéz egy ilyen, látszólag egyszerű dolgot a fejünkben tartanunk? A Kaliforniai Egyetem kutatója, Dr. Charan Ranganath erre adott választ, és néhány tanácsa is van a nevek könnyebb memorizálására.

Romló memória: mi állhat a háttérben? A kor előrehaladtával voltaképp természetes jelenség, ha romlik kicsit a memória. Azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy több betegség tünete is lehet, ha nem emlékszünk nevekre, helyszínekre, dátumokra. Kattintson!

Nem érdekel, vagy túlságosan is érdekel

A felejtés első és legegyszerűbb indoka, hogy a név egyszerűen nem érdekel minket annyira. A mindennapok során rengeteg emberrel találkozunk, ám aktív kapcsolatot csupán a töredékükkel tartunk. A többiek esetében a bemutatkozás egyfajta illedelmességi formula csupán, és a kapott nevet nem tartjuk annyira fontosnak, hogy hosszabb időre is a memóriánkba véssük. Ezeknek az embereknek a neve jellemzően csak átfut az agyunkon, és már a kezüket elengedve sem tudnánk felidézni.

Ez azonban nem minden esetben van így, a nevet olyan személynél is gyakran elfelejthetjük, akit tényleg szeretnénk megjegyezni. Emlékezetünk ugyanis igen összetett folyamat eredménye, az agyunkban eltárolt információk között pedig nem tudunk tudatosan szelektálni. Az átlagos és a különleges neveknek is megvannak a maguk kihívásai: előbbit könnyű megjegyezni, de nehéz egy adott személyhez társítani (mivel agyunkban sok más arc is kapcsolódik hozzá), utóbbinál pedig éppen fordított a helyzet, könnyen társítunk, de nehezen idézzük fel. Ráadásul ezeknek az információknak tartósan be kell ágyazódniuk az agy amúgy is túlzsúfolt, az emlékképeket állandóan fogadó és törlő rendszerébe.

Sokszor olyan görcsösen figyelünk a bemutatkozás helyes menetére, hogy a névre nem is figyelünk
Sokszor olyan görcsösen figyelünk a bemutatkozás helyes menetére, hogy a névre nem is figyelünk

Dr. Ranganath szerint a nevek csak akkor jutnak eszünkbe, ha sikerült az archoz is társítanunk. Sok esetben azonban hiába idéződik fel a szükséges információ, ha a kapcsolódás nem történik meg (hiszen sok más név, és arc is versenyben van a fejünkben), mi sem fogunk emlékezni.

Van egy másik magyarázata is, hogy miért éppen azoknak a nevét nem tudjuk megjegyezni, akiknek a legjobban szeretnénk. A bemutatkozás ugyanis egyfajta rituálé, amelynek megvannak a szigorúan vett lépései: a megfelelő távolságra közelítjük meg a személyt, kezet nyújtunk, a másik szemébe nézünk, bemutatkozunk, mosolygunk és próbáljuk a legjobb benyomást kelteni. Ráadásul mindezt még görcsösebben, nagyobb odafigyeléssel tesszük, ha számunkra fontos személy, például a jövendőbeli főnökünk vagy egyszerűen csak egy szimpatikus ember előtt állunk. Mindez annyira elvonja az agyunk figyelmét, hogy a név megjegyzésére már alig marad kapacitása. Tulajdonképpen jobban figyelünk ilyenkor magunkra, mint a másik személyre.

Így jegyezzünk meg egy nevet

Néhány egyszerű módszer is javíthatja a névmemóriánkat. Dr. Ranganath szerint segítheti a felismerést, ha a nevet összekapcsoljuk valamilyen arra alliteráló, külső jegyre utaló szóval - ez ugyanis segíti az agyban a fent leírt arc-név kapcsolódást. A Mária például gyakori név, de könnyebben megjegyezhető, ha például "magas Máriaként" gondolunk rá.

Az is segíthet, ha a bemutatkozást követő másodpercekben néhányszor elismételjük magunkban a nevet. Az agy ugyanis fontosabbnak véli az olyan információt, amelyet azonnal elő akarunk hívni, ezért jobban beágyazza. Ha pedig ennek ellenére is elfelejtjük, megpróbálhatjuk felidézni a bemutatkozás pillanatát a helyszíntől az adott szituációig - így pedig talán a név is beugrik majd.

Forrás: Time

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: