A lépmegnagyobbodás okai

Gyulladás, daganat, túl sok szénhidrát - ezek mind okozhatnak lépmegnagyobbodást.

A lép olyan nyirokszerv, amely egyben a vérnek is fontos szűrője: ebből adódóan sok betegség miatt megnagyobbodhat: egyaránt okozhatják ezt fertőzéses, gyulladásos, illetve vérképzőszervi daganatos betegségek. Eredményezhet lépmegnagyobbodást az is, ha a szervezetben nem kívánatos anyagok szaporodnak fel, majd a lépben rakódnak le. A lépmegnagyobbodás tehát nem konkrét betegség, hanem számos betegség közös tünete.

A lépmegnagyobbodás okai

A lépmegnagyobbodás előfordulásának nincs pontos statisztikája, tudjuk viszont, hogy azok a betegségek ritkák, amelyeknél a lép nagyon megnagyobbodik: 10 ezer emberből talán egynél fordulhat ez elő. A normálisnál kicsit nagyobb lép viszonylag gyakori, ez már ezerből egy-két embert biztosan érint.

Lépmegnagyobbodást gyulladásos betegségek (például szívbelhártya-gyulladás , autoimmun kórképek vagy akut vírusfertőzések miatti gyulladás) és vérképzőszervi daganatok (így például leukémia vagy limfóma) okozhatnak, de eredményezheti az is, ha a szervezetben nem kívánatos anyagok (például nem lebontható zsírszerű anyagok vagy szénhidrátok) szaporodnak fel, majd a lépben rakódnak le. Tárolási betegségek (például Gaucher-kór) ugyancsak okozhatnak lépmegnagyobbodást. Előfordul az is, hogy a lépben zajlik a vérképzés, és emiatt nagyobbodik meg a szerv. Ez azért történhet meg, mert a lép az embrióban még vérképzőszerv, abban történik a vérképzés, bizonyos vérképzőszervi betegségeknél pedig ez a funkció a nem megfelelően működő csontvelőből "visszaköltözhet" a lépbe és a májba, ami ezeknek a szerveknek a nagyfokú megnagyobbodását okozza.

A lépmegnagyobbodást gyulladások is okozhatják
A lépmegnagyobbodást gyulladások is okozhatják

A lép egy hasi szerv, de a mellkas alatt van. Ha mérete normális, akkor nem lóg ki a bordakosár alól, ha viszont a bordaív alól kilóg a hasba, tapintható, netán kidomborodó, akkor már lépmegnagyobbodásról beszélünk. A nagyobb lép a tapinthatóságon kívül egyéb tüneteket is okozhat, ugyanis felerősödik miatta a lép funkciója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vérben lévő sejtek - így a vérlemezkék és a vörösvérsejtek - száma csökken, ugyanis a nagyobb lép ezeket a kelleténél jobban kiszűri. Néha ez a rossz vérkép a legszembetűnőbb tünet.

A lépmegnagyobbodás kezelése a kiváltó ok kezelését jelenti, tehát miután megtalálják az alapbetegséget, azt próbálják gyógyítani, illetve kezelni, aminek eredményeként újra normalizálódik a lép mérete is. Ha a kiváltó ok Echinococcus-fertőzés, akkor az általában cisztákat is okoz a lépben, amelyeket műtétileg el kell távolítani. Előfordul az is, hogy a megnagyobbodott lépet sebészi úton el kell távolítani. Erre jellemzően akkor van szükség, ha valakinek például a lépében van limfóma, tehát maga a lép daganatos.

A nagyobb lép megfelelő kezelés mellett - tehát a fertőzések kezelése és lezajlása után, illetve a tárolási betegségek kezelésével - visszanyerheti normál méretét, ami az esetek többségében ez meg is történik. A lépinfarktus maradandó állapotot okoz, ez esetben teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, a lépben megmarad a pangás. Ha a probléma olyan jellegű - például amikor limfóma okozza a megnagyobbodást -, hogy a szervet el kell távolítani, akkor szintén nem beszélhetünk gyógyulásról. Lép nélkül lehet persze élni, de mivel ez a szerv a vér fontos szűrője, hiányában erősen lecsökken a szervezet tokos baktériumokkal - ilyen például a meningitis és a pneumococcus - szembeni ellenálló képessége. Emellett léphiánynál nagyon magasra szokott emelkedni a vérlemezkeszám is, mert azok elpusztulási helye normális esetben ez a szerv. Ha a vérlemezkeszám magas, akkor ez jellemzően növeli a trombóziskészséget.

Részletes cikkünk a lépmegnagyobbodásról a Betegségek A-Z rovatban olvasható!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: