A D-vitamin lesz a mellrák ellenszere?

Német kutatók szerint a D-vitamint felismerő receptort (érzékelő fehérjekomplex) kódoló gén egyes variánsai fokozhatják az emlőrák kockázatát a menopauza utáni korosztályban.

Dr. Jenny Chang-Claude és munkatársai a Breast Cancer Research-ben jelenttették meg közleményüket a témában.

A Heidelbergi Német Rákkutató Központ Daganatepidemiológiai Részlege és a Hamburg-Eppendorfi Egyetem Orvosi Biometria és Epidemiológia Intézete működött együtt a vizsgálatban, melybe 1408 beteget és 2612 kontroll személyt vontak be. A kutatók azt állítják, hogy a D-vitamin szedése és anyagcseretermékeinek vérszintje csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A vitamin szerepet játszik a kalciumszint szabályozásában, és befolyásolja a sejtek differenciálódását, így résztvevő lehet a daganatos sejtekre jellemző burjánzás megakadályozásában. A D-vitamin és mellrák kapcsolatát vizsgáló kutatások eredményei ellentmondásosak voltak.

Chang-Claude és kollégái a D-vitamin receptorfehérjéjét kódoló gén különbözü variánsainak előfordulását tanulmányozták. Megállapították, hogy a receptor két ismert genetikai variánsát - a FokI és TaqI polimorfizmust -, illetve két feltehetőleg funkcionális jelentőségű variánst - a VDR-5132-t és Cdx2-t - hordozó nők körében nincs különbség a D-vitamin és a 25-hidroxi-D-vitamin biológiai jelzőmolekuláinak előfordulásában. Azt is kimutatták továbbá, hogy ezek a polimorfizmusok (genetikai variációk) nem befolyásolják a menopauza utáni korosztály rákkockázatát. Kiderült azonban, hogy az ösztrogénreceptor-pozitív tumorok sokkal gyakrabban fordulnak elő a TaqI génvariációt hordozó nők körében. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a D-vitamin az ösztrogén-anyagcsere befolyásolásán keresztül fejti ki rákellenes hatását.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció