Mutatjuk az arckrémek szentháromságát

A technológiai folyamatokat és a kozmetikai termékek pontos összetételeit többnyire minden cég saját maga fejleszti, és így a legőrzöttebb titkokká válnak. Az egyetlen, amit a gyártók nem titkolnak, a felhasznált elemek és a hatékony összetevők.

Ide tartozik a Q10 koenzim, a hyaluronsav és a kreatin is, amelyek az emberi szervezetben természetesen is előfordulnak és egyaránt jótékony hatással vannak az egészségre és a bőrre. A kutatások azonban kimutatták, hogy harminc év felett a szervezetben való jelenlétük erősen csökken, a bőr elveszíti rugalmasságát és feszességét, lassabban regenerálódik és megjelennek az első ráncok.

[TOP-CIKKEK-AJANLO] Ezért fontos megfelelő táplálkozással ösztönözni természetes képződésüket és a bőrt olyan kozmetikai termékek segítségével támogatni, amelyek összetételében ez a három hatóanyag kombinálódik és természetes módon egészítik ki egymást. Szerencsére ez a három összetevő a leghatékonyabbak közé tartozik a kozmetikai iparban...

Q10 koenzim

A Q10 koenzim kitűnő antioxidáns, amely az arcbőr sejtjeiben természetesen is jelen van. Az arcbőrt energiával látja el és semlegesíti a káros szabadgyököket, meggátolva ezzel a sejtek károsodását és azimmunrendszergyengülését. Elkerülhetetlenül szükséges a bőr regenerálódásához és a bőrsejtek folyamatos megújulásához. Csökkenti a ráncokat, serkenti a bőr biológiai folyamatait és megelőzi öregedését.

Hol található még? A Q10 koenzim forrása a szervezet által termelt mennyiségen kívül az élelmiszerek és a kozmetikumok. A legtöbb Q10 koenzimet a kukorica, a bab, a dió, a húsok, a halak, a brokkoli, a spenót, a paradicsom, a repce-, a szója- és a szezámolaj tartalmaz.

Mik vannak az arckrémeinkben?

Mik vannak az arckrémeinkben? Fotó: iStock

A hyaluronsav

A hyaluronsav ugyanúgy előfordul az emberi testben természetes formában, és fontos szerepet játszik a bőrben, ahol az emberi test teljes hyaluronsav tartalmának csaknem 55%-a található. A hyaluronsav tökéletesen magához köti a vizet, csaknem ezerszer nagyobb mennyiséget képes megkötni, mint amennyi a saját térfogata, ennek köszönhetően a nélkülözhetetlen hidratáló anyagok között tartjuk számon. A fiatalos külső kulcsának is tekintik, mert jótékony hatása van a bőr öregedésére, befolyásolja a bőr feszességét, rugalmasságát, kisimítja a ráncokat, gyorsítja a sebgyógyulást és gátolja a sebhelyek kialakulását. Fő felhasználási területe a bőr- és szemgyógyászatban, illetve az esztétikai orvostudományban van.

Hol található még? A hyaluronsav természetes képződését egyes élelmiszerek támogatják - gyökérzöldség, szójabab (szójatej és sajtok, tofu), vörös szőlőbor (bor, szőlő és szőlőlé is), de ideális forrása az állati ízületekből, csontokból, inakból és bőrből készült főzet (például a csirke- vagy tyúkleves is). A hyaluronsavat a bőrbe kozmetikai készítmények segítségével is be lehet juttatni, de befecskendezéssel, akár közvetlenül a bőr problémás területeire is eljuttathatjuk.

A kreatin

A kreatin egy, a testünk összes sejtjében természetesen előforduló mikropeptid, de a legnagyobb kreatintartalom közvetlenül az izomszövetben található. Fő feladata, hogy az izom- és idegsejtek számára elegendő energiát biztosítson, de energiaraktárként is működik, amelyet pontosan abban a pillanatban és helyen szabadít fel, ahol szükséges. A kreatin nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez, regenerálódásához, és immuntevékenységének megfelelő ellátásához. Fontos szerepet játszik az arcbőr egészséges struktúrájának biztosításában -serkenti a kollagén képződését, amely az arcbőrünk csaknem 80%-át alkotja.

Hol található még?

A kreatin forrása a hús, főleg a vörös húsok és a hal. Energiaforrásként az arcbőr számára a kreatin gyakran a kozmetikai termékek ápoló összetételének része.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)