Békés reggeli készülődés: a bőrünk is meghálálja

Néhány trükk segítségével a reggeli rohanás a nap fénypontjává alakulhat át, ezért a szervezetünk, bőrünk is hálás lesz.

Mindannyiunknak megvannak a saját reggeli rituáléi, amelyek feltöltenek energiával, és felkészítenek a nap további részére. Sokszor mégis inkább lemondunk róluk, pár perc szunyókálásért cserébe. Egy pszichológus tanácsai következnek.

1. Aludjuk ki magunkat!

A reggeli jó hangulat alapja a pihentető alvás. Teremtsünk kellemes környezetet a lefekvéshez, és alakítsunk ki egy olyan esti rituálét, ami hozzásegít a hosszabb és mélyebb alváshoz. Olvassunk néhány oldalt egy jó könyvből, igyunk egy pohár langyos tejet, vegyünk egy lazító fürdőt, vagy csináljunk néhány relaxáló gyakorlatot, és ne felejtsük el kikapcsolni a televíziót elalvás előtt.

2. Legyünk felkészültek!

Alakítsunk ki egy "stresszmentes reggeli zónát" az otthonunkban. Ezen a területen helyezhetjük el azokat a táskákat és holmikat, amelyeket majd magunkkal kell vinnünk, amikor elindulunk otthonról. Ezzel elkerülhetjük a reggeli keresgélést, és egyfajta nyugalmat biztosíthatunk magunknak, hiszen minden készen fog állni a reggeli induláshoz.

3. Hangulatjavító ébresztő hangok

Intsünk búcsút a klasszikus ébresztőórának, amelynek hangját gyorsan összekapcsoljuk a kellemetlenségekkel. Próbáljunk ki különböző ébresztőhangokat: valószínűleg jobban esik majd egy ismerős dallamra, vagy egy Zen ébresztőóra szelíd gongütésére ébredezni.

Néhány apró trükk segítségével jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben reggelente
Néhány apró trükk segítségével jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben reggelente. Fotó: iStock

4. Mosolyogjunk egész reggel!

A mosolygás ugyanazt a fizikai hatást idézi elő, mint amikor valóban boldognak érezzük magunkat. Olyan hormonokat szabadít fel, amelyek hatására a stressz-szint csökken, izmaink ellazulnak és a légzés, illetve a szívverés is lassul. Ne feledjük, hogy a szánkkal és a szemünkkel is mosolyogni kell.

5. Grimaszoljunk!

Helyes arcápolás 20-30-40-50 évesen - részletek!

A tükör előtti grimaszolásnak számos előnye van. Az arcizmok munkája felfrissíti a vonásokat. Feszítsük meg az arcizmainkat egymás után, majd lazítsuk el. A vicces grimaszok ráadásul még fel is vidítanak.

6. Nyújtózkodjunk!

Az ébredés utáni nyújtás hirtelen beindítja az anyagcserét. A legjobb, ha fekve tesszük. Néhány gyors és könnyű gyakorlat tökéletesen elég reggelre. Kezdjük a karokkal, feszítsük meg, majd lazítsuk el az izmokat egymás után.

7. Ásítozzunk!

8-10 mély lélegzetre van szükség ahhoz, hogy újra feltöltődjünk energiával. Lélegezzünk mélyet, és teljesen fújjuk ki a levegőt kilégzéskor. A vállunk és az egész testünk legyen ernyedt. A légzőgyakorlatok nyújtással kombinálva nagyon hatékonyak lehetnek. Nyújtózkodjunk nagyokat, és lélegezzünk mélyen, vagy akár ásítozhatunk is!

8. Tudatos élvezet

Álljunk meg egy pillanatra, hogy teljesen élvezhessünk valamit. Foglalkozzunk magunkkal! Figyeljünk oda az első korty teára vagy kávéra, és élvezzük az ízét, figyeljük meg, milyen kellemes tapintású a bőrünk a testápoló használata után, élvezzük a reggeli zuhany csobogását.

9. Relaxáló, hidratáló rutin

Legyünk figyelmesek és gondoskodók a bőrünkkel. Az, ahogyan hozzáérünk a bőrünkhöz krémezés közben, nem pusztán egy praktikus tevékenység, sokat elárul érzelmeinkről. Minden érintés pozitív érzéssé változik. A testünk nem pusztán hormonokat és biológiai üzeneteket gyárt, amikor valaki más megérint, vagy amikor simogatjuk, kenegetjük saját bőrünket. Ez egy nagyszerű módja a reggeli relaxációnak.

10. Kell a vitamin, és az energia!

A reggeli a legjobb alkalom arra, hogy energiadús élelmiszereket fogyasszunk. A nap során gyakran megfeledkezünk a szükségleteinkről. Tankoljunk fel vitaminokból reggel! A friss grapefruitlé például rengeteg C-vitamint tartalmaz. Egy üveg paradicsomlé biztosítja a megfelelő mennyiségű biotint, amit szépségvitaminként is emlegetnek, mert rendkívül jót tesz a hajnak és a bőrnek. A sajtos omlett extra adag B12-vitamint biztosít, ennek köszönhetően tökéletes energiaforrás és hangulatjavító.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)