Ezért tudjuk elviselni a hideget

Szervezetünk folyamatosan alkalmazkodik a külső hőmérsékleti viszonyokhoz, így a téli hideg időjárás szélsőségeihez is. Hőszabályozásunk állandóan jelzi és folyamatosan biztosítja testünk kellő és állandó hőmérsékletét.

Hogyan tudjuk elviselni a hideget?

A csecsemők és a kisgyermekek hőszabályozása, - termelése és -leadása azonban még nem tud alkalmazkodni a külső környezeti körülményekhez. A felnőttek szervezete kellő edzettséggel már jobban elviseli a hőmérsékleti szélsőségeket. A téli időjárás, a jelentősebb mennyiségű eső, hó s a velük együtt érkező hideg szél kellő védelem, ruházat nélkül kihűléshez, a hőszabályozás zavarához vezethet.

hőszabályozás hőháztartás fagyás fagyási sérülések fázás szolárium hideg időjárás időjárás bőrszárazság téli időszak
hőszabályozás hőháztartás fagyás fagyási sérülések fázás szolárium hideg időjárás időjárás bőrszárazság téli időszak

Ősz végén mindig elcsodálkozunk

Télen, a zárt lakások, az állandó fűtés általában mindig alacsony páratartalmat biztosítanak a szervezetünknek és természetesen a bőrünknek is. A kisgyermek bőrén, a zárt ruházat alatt is gyakrabban vesszük észre a finom, aprólemezes hámlást. Ez a jelenség természetes folyamat, de az érzékeny bőrűek bőrszárazsága viszketést eredményezhet.

A könyök és a térdek hajlataiban gyulladásos vakarási vonalakat, hegeket, esetleg ekcémás felszíneket láthatunk. Ősz végén elcsodálkozunk, hogy mindkét kézhátunkon reszelőssé durvul a felhám, olykor berepedezik és az alapja piszkos szürkévé válik. A jelenség főleg iskolások kezén látható, ami nem a kézmosás, hanem a kéz szárazra törlésének és a nagyfokú kiszáradásának következménye. Egy zsírosabb típusú kenőcs használata biztosan megoldja e kellemetlenséget.

Az izzadékonyabb gyermekek kezén már a fagypont közeli hőmérsékleten is fájdalmas duzzanat és az ujjak lilás elszíneződése figyelhető meg - feszülőfájdalomkíséretében. A tünetek leányokon és fiúkon egyaránt kialakulhatnak. A háttérben a kiserek veleszületett zavara észlelhető, s a családi öröklöttség is igazolható. Feltétlenül ajánlatos a meleg kesztyű és lábbeli viselése.

A sapkakúrával védjük a testünket?

A tél végén a fülkagylók felső szélein jelenhetnek meg sárgás, folyadékkal teli hólyagok. A hólyagokat a fokozott UVB-sugárzás okozhatja. Télen a hajas fejbőrön is nagyobb mértékű lehet a korpázó hámlás, a fülek mögötti területen és a homlok-hajas fejbőr határon.

Nem kell mindjárt gombás betegségre gondolni, elegendő lehet a kénes gyógysampon alkalmazása is a tünetmentességhez. A tél folyamán a pikkelysömörös betegség, a szeborreás bőrre való hajlam kifejezettebbé válhat, ha nem gondozzuk és kezeljük folyamatosan. A tartósan viselt sapka és kalap még tovább fokozzák a fejbőr és a haj természetes váladékainak felhalmozódását, azok esetleges bomlását, ártalmait.

A réteges öltözet megvéd bennünket a fagypont alatti hőmérsékleten. Bizonyos helyzetekben azonban nem tudunk kellően védekezni. Egy gépkocsibaleset, egy különösen hideg időben történő kirándulás kellő menedék hiányában gyakran idéz elő még ma is fagyási sérülést. Az elszenvedett I-II fokú fagyás szinte az életünk végéig elkísérhet bennünket.

Amikor lefagynak a lábujjaink

Ma leggyakrabban a hidegben tartózkodók lábujjain találunk fagyási sérüléseket. Sajnos nem ritka a téli hidegben az alkoholos bódulatban, a szabadban elalvók fagyásos "fehér halála" sem.

A legfontosabb feladat a kényelmes és vízhatlan lábbeli megválasztása. Télen rendszeresen ellenőrizzük gyermekünk cipőjének talpát, illetve a lábbeli tágasságát. Az átázott cipőt mihamarabb cseréljük szárazra. Télen már plusz 1-2 °C-on is megfagyhat az érzékeny bőrű "izzadós" gyermek lába. A meleg és kényelmes lábbeli, a pamut zokni és a hintőpor biztosan elviselhetővé teszi a hideget.

Segít a tiszta levegő

A tél nem jelentheti a teljes bezártságunkat. Ilyenkor a kirándulások, a túrák, a szánkózás, a sízés és a korcsolyázás biztosítja egészséges, jó közérzetünket. Télen is élvezzük a védett helyeken, a hegyi magaslatokon a természetes napfényt és a tiszta levegőt. A ma már kissé elfelejtett kvarc-lámpás napfénypótlás - kellő szakértelemmel - bizony igen-igen jótékony hatású a csecsemőtől a legidősebbekig. A szolárium mértékletes használata is ajánlatos. Az álló készüléket részesítsük előnyben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció