Függőséget okozhat a szolárium használata

Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint az UV-fényt sugárzó szoláriumokat használó emberek megfelelnek a függőség kritériumainak, és nagyobb eséllyel szenvednek a szorongás tüneteitől, illetve kábítószerfüggéstől.

Így dolgozik a bőrrákszűrésen az orvos

Így dolgozik a bőrrákszűrésen az orvos

A Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ és az Albany Egyetem professzorai által végzett tanulmány keretében 421 diákot vizsgáltak, köztük 229 olyat, aki tavaly használt szoláriumot. A szoláriumhasználók átlagosan 23 alkalommal vették igénybe a készüléket tavaly, és közülük körülbelül 70 százalék mutatta a napozási függőség jeleit, amelyet a más típusú függőségek esetében is felhasznált két mérőszámmal azonosítottak.

"Annak ellenére, hogy a szakemberek folyamatosan próbálják felhívni a lakosság figyelmét a természetes és a mesterséges UV fény egészségügyi kockázataira, a napozás továbbra is terjed a fiatal felnőttek körében" - írja az Archives of Dermatology szaklapban a Memorial Sloan-Kettering kutatói, Catherine Mosher és Sharon Danoff-Burg. "A külső szépítésére irányuló vágy mellett a barnulás egyéb motivációi közé tartozik a pihenés, a kedély javítása és a szocializáció."

A kutatók szerint amennyiben a további kutatások megerősítik az "affektív tényezők" és a mesterséges napozás közötti összefüggést, az alap kedélybetegség kezelésére lehet szükség ahhoz, hogy a gyakori szoláriumhasználók körében csökkenteni lehessen a bőrrák kockázatát. A két szakember úgy véli, a jövőben fel kellene mérni annak lehetőségét, hogy az UV-fényes szoláriumok használói számára nem érdemes-e szorongás és depresszió-szűrést biztosítani, hogy ennek segítségével a valamelyik rendellenességben szenvedő pácienseket mentális egészségügyi szakemberhez lehessen irányítani.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Videó, animáció: HáziPatika.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Hetente érdemes bőrradírral eltávolítani az elpusztult hámsejteket, és felpezsdíteni a bőr anyagcseréjét. Radírozás után jobban szívódnak fel az ápoló krémek értékes anyagai.