Szexuálpszichológus a szex és a vallás kapcsolatáról

A keleti vallások a szerelmi kultúrát az életet gazdagító, követendő célként említik. Gondoljunk csak a Káma Szutrára vagy az Ananga Rangára. Házastársak és szeretők egymás között az örömszerzés módjait kifinomultan művelték.

A zsidó, keresztény hagyományok ősi eredetükben hasonló elveket követtek, mint az Énekek Énekében is olvashatjuk. Az ortodox egyházi hagyományok azonban a szexualitás elfogadhatósági körét igyekeztek a társadalmi történelmi patriarchális viszonyoknak megfelelően a gyereknemzésre korlátozni. Még a két világháború között is jelentek meg olyan vallási "felvilágosító" könyvek, melyek a fiatalságot pl.: az önkielégítés szörnyű következményeivel riogatták, úgymint gerincsorvadás, impotencia, elbutulás, stb. A fogamzásgátlás minden módszerét elítélték. Hivatalosan mára csak a megbízható művi eszközök használata bűn. Az abortusz mai napig súlyos megítélés alá esik, bár a körülményeket a gyakorló papság nagyobb része figyelembe veszi. Tekintettel vannak többek között a nemi erőszak, vagy fejlődési rendellenesség eseteire.

Az a klinikai és társasági életből leszűrt tapasztalatom, hogy a lelkészek, lelkipásztorok, gyóntatópapok humánusabb gyakorlatot közvetítenek, mint a hivatalos egyházi álláspontok. A serdülőknek nem kell bűnként meggyónniuk az önkielégítést (vagy csak egy szimbolikus miatyánk a megváltása), a gyóntatópap magánügynek tekinti a fogamzásgátlás módját. Sőt egyre inkább elfogadják a szexualitás gyönyörszerző funkcióját, a gyereknemzés mellett.

A szeretkezés célja lehet a kölcsönös élvezetszerzés és nyújtás, az orgazmus átélése is! A mi zsidó-keresztény gyökerű vallási felfogásunk tehát kezd visszatérni a gyökerekhez, a természetes, humánus eredetéhez.

A vallásosság már nem kell, hogy görcsökkel, szorongásokkal megrontsa a nemi életünket. A vallás morális támpontokat kell, hogy nyújtson, szolgálva az egészség, humánum, természetesség elveit. Szerencsére mi szexuálpszichológusok is ritkábban találkozunk olyan szexuális funkciózavarokkal, melynek gyökere az elavult vallásos, "tóth tihaméri" fenyegetésekben rejlik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció