Szexuális erőszak: kevesen jelentik

A magyar egyetemeken alig érkezik bejelentés szexuális zaklatásokról, de nem azért, mert nem történnek ilyen esetek. Az ELTE - Magyarországon elsőként - független egyetemi ombudsman kinevezését tervezi a szexuális visszaélések feltárására.

Míg az Egyesült Királyság egyetemein szexuális zaklatás miatt közel 300-an tettek panaszt az elmúlt hat évben, addig Magyarországon gyakorlatilag alig érkezik bejelentés ilyen esetről. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a magyar egyetemek biztonságosabbak lennének, inkább nem akarnak vagy nem tudnak szabályszerűen panaszt tenni. Most néhány egyetem azon dolgozik, hogy megkönnyítse a dolgukat - írja az Index.

A szexuális zaklatásról szóló tévhitek gyakran olyan mélyen beépülnek, hogy maguk az elkövetők és az elszenvedők is osztják. A tévhiteket cáfoló tények hozzásegíthetnek mindenkit ahhoz, hogy felszámolja a szexuális zaklatást a saját környezetében. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Legkevesebb száznegyven áldozat lehet

Az ELTE - válaszul a nagy port kavart, 2015-ös gólyatábori szexuális erőszakra - egy átfogó kutatást is végzett. A most publikált eredmények forrása háromféle: készültek mélyebb interjúk viszonylag szűk körben, 40 diákkal, és volt két, nagyobb merítéssel dolgozó webes kérdőív, az egyik 852, a másik 1465 ELTE-s diák bevonásával.

A hallgatók jelentős része (10-12 százaléka) számolt be szexizmusról, nemi alapú megkülönböztetésről szerzett személyes élményekről, de a női diákok 3, a férfi diákok 1 százaléka konkrét szexuális erőszakról is beszámolt. Egyes esetekben bántalmazással, fizikai kényszerrel történt az erőszak, vagy az öntudatlan állapotot kihasználva, esetleg úgy, hogy a diák félt visszautasítani a közösülést. "Legalsó becsléssel számolva ez legkevesebb száznegyven áldozatot jelent a tavaly tavasszal beiratkozott diákságra vetítve" - hívta fel a figyelmet Gregor Anikó, a kutatás vezetője, a TáTK egyetemi adjunktusa.

Az egyetemisták nem mernek vagy nem tudnak panaszt tenni a zaklatások miatt
Az egyetemisták nem mernek vagy nem tudnak panaszt tenni a zaklatások miatt

Női hallgatók általánosságban nagyobb arányban szenvedték el a kérdőívben szereplő összes negatív tapasztalatot, visszaélést, bántalmazást. Bizonyos karokon - például a jogon - viszont nagyobb arányban jeleztek férfiak szexizmussal kapcsolatos problémákat.

Az ELTE és a Képző is lépéseket tett

A kutatás mellett az ELTE azt is bejelentette a múlt héten, hogy - Magyarországon elsőként - független egyetemi ombudsman kinevezését tervezi. Az ombudsman eszköze lehet - ha a panasz olyan természetű, ami ezt megengedi - a mediáció, egyébként pedig egyetemi és egyetemen kívüli fórumok eljárását kezdeményezheti majd. Az első ombudsman tényleges munkakezdéséig még várni kell kicsit: az intézmény bevezetéséhez szükséges szabályzat-módosításokat június 30-ig terjesztik a Szenátus elé, és ha megadja a támogatást a testület, az ombudsman 2018-tól kezdheti meg működését az ELTE-n.

A Képzőművészeti Egyetem volt az ELTE mellett a másik olyan intézmény, ahol 2016-ban elindult valami. Egy képzőművész diplomamunkájához gyűjtött össze anonim történeteket magyar egyetemista nőktől, amelyek a szóbeli inzultusokon túl már tettlegességben is megnyilvánultak. A Képzőművészeti Egyetem rektora, Csanádi Judit októberben összehívott egy bizottságot, amelyet a Szenátus jóváhagyásával megbízott, hogy állítsa össze az MKE új etikai kódexének a szövegét. Az egyetem kommunikációs munkatársa, Csejdy Réka szerint azért, mert "a szexuális zaklatás nevesítése kiemelkedően fontos egy művészeti egyetem esetében, hiszen a művészeti oktatás hagyományosan egyfajta mester-tanítvány kapcsolatra épül, amely egy különleges és nagyon szoros alá-fölérendeltségi viszony".

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)