Parafíliák: a szexuális eltévelyedések tárháza

Parafília összetett, két kifejezésből álló szó. Az antik görög philia szó hangsúlya az emberek közti kapcsolat jelentősége az egyén és közösség viszonyán van. A philia fogalma nem azonos jelentésű a mi barátság-fogalmunkkal.

Parafília

Összetett, két kifejezésből álló szó. Az antik görög philia szó hangsúlya az emberek közti kapcsolat jelentőségén, az egyén és közösség viszonyán van. A philia fogalma nem azonos jelentésű a mi barátság-fogalmunkkal. Tágabb értelemben a szeretet (love) fogalmát jelenti. A para szó pedig mellékest jelent, vagyis nem a hagyományos, elfogadható "mellékes szeretetet" jelent. Esetünkben az emocionális szexuális kötődést befolyásoló klinikai szindrómákat, eltévelyedéseket jelent.

Exhibicionizmus

A nemi eltévelyedések egyik leggyakoribb formája. Főleg a "mutogatós bácsik", akik az iskolák előtt gyerekeknek, vagy felnőtt nőknek teszik közszemlére a nemi szervüket. Ettől szexuális izgalmi állapotba kerülnek, gyakran önkielégítést végeznek. Az exhibicionisták többsége 40 év alatti férfi, többségük házas ember. Ritkán követnek el erőszakot. Előfordulhat, elenyésző számban, hogy nők mutogatják magukat fiatal fiúknak. Ez a magatartás személyiség-fejlődési problémák következménye, törvénybe ütköző.

Fetisizmus

Fetisizmus az emberiség történetének kezdetén a természeti népeknél alakult ki. Általában azt jelenti, hogy a tárgyaknak különleges erőt tulajdonítanak, és ezért babonás tisztelet övezi azokat, a tárgyakban vagy személyekben rejlő varázserőt tisztelik. A beavatási rítusok közben kultikus tárgyakat használtak. Ennek egyik szexuális értelmezése kizárólag a férfiakra jellemző nemi eltévelyedés. A középkorban néha a hölgy elejtett zsebkendője töltötte be ezt a szerepet. A pszichoszexuális érés folyamata során a szexuális fantáziához rögzülő bizonyos tárgyak - fétis - kapcsolódnak, és a későbbiekben ezek megpillantása, fogdosása, szagolgatása vált ki nemi izgalmat. A fétis lehet bármilyen ruhanemű, de általában a testtel közvetlenül érintkező alsónemű, magas sarkú cipő, bőr vagy egyéb ruházat. A nemi izgalmat kiváltó ruhát fetisiszták a szennyesládából lopják, hogy a testnedvek szagát is élvezni tudják, melyek hozzájárulnak vágyaik kielégítéséhez.

Frottőrizmus

Van még kérdése a témában? Nézze meg a gyakran ismételt kérdéseket, melyek a "szex" témakörében születtek oldalunkon!A nemi eltévelyedések egyik meglehetősen gyakori fajtája. A másikhoz való dörgölőzést a frottőr a általában zsúfolt helyeken, villamoson, buszon követi el, úgy ingerli magát, hogy nemi szervét az előtte álló nőhöz nyomja, dörgöli, vagy közösülő mozdulatokat tesz. Gyakran kielégül, mire rászólnak vagy elhárítják a járművön, ha mégsem, tovább folytatja, amíg a csúcsra nem ér.

Gerontofília

A gerontofilek előszeretettel választanak szexuális vagy szerelmi partnert náluknál sokkalta idősebb, gyakran kifejezetten öreg személyek közül. Ha egy nő választ idősebb férfit, gyakran nem a szexuális vágyra gerontofíliára gondolhatunk, hanem szociális biztonság megszerzésére (érdekkapcsolatra). Ez azonban a másik nemnél is létrejöhet. Ha azonban a szexuális vágy gerjesztődik idősebb személlyel való együttlét alatt, e késztetésük gyökereit leggyakrabban a személyiségfejlődés során szerzett tapasztalatok és érzelmi tényezők együttes hatásában találhatjuk. A gerontofília nem gyakori jelenség, de mindkét nemre jellemző lehet.

Koprolália - koprofília

Nők és férfiak között meglehetősen sokan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez és főként az ürülékhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt nevezik koproláliának, amely voltaképpen az önajzást segíti, illetve tudattalanul is jelzi, hogy a személyiség felszabadul. A koprofília, olyan szexuális izgalmat és közösülést jelent, melyben fontos izgató szerepe van a vizeletnek és az ürüléknek. Gyakran a másik hasán kenik el az ürüléket.

Szexuális mazochizmus és szadizmus

A szexuális parafíliák e két fajtáját általában együtt szokták emlegetni, nem véletlenül, hisz kiegészítik egymást. Hatalmi viszony jellegét határozza meg: a szadista az uralkodó, aktív szerepben van, míg a mazochista a szenvedő, passzív résztvevő. Mindkettőnek szadista abban érez szexuális izgalmat, ha valakit megalázhat, ha testi-lelki fájdalmat okozhat, ha valaki felett uralkodhat. Míg a mazochista számára a fenyegetettség, a kiszolgáltatottság, a megalázottság és a fájdalom vezet a szexuális izgalomhoz és kielégüléshez. Bizonyos fokú vagy megjátszott szadizmus és mazochizmus egy teljesen jól működő párkapcsolatban is jelen lehet, de csak abban az esetben, ha mindkét fél beleegyezésével történik. Ugyanakkor egyes túlzottan agresszív, erőszakos szadisták súlyos testi és lelki sérüléseket, néha halált is okozhatnak.

Nekrofília

A szexuális perverziók egyik legtorzultabb fajtája, melynek során a nemi izgalmat és vágyat halott személy váltja ki, melyet gyakran közösülés is követ. Gyilkosság elkövetésének lehet kiváltó oka.

Zoofília - animal szex (más néven bestiofilia)

Az ember és az állat nemi aktusát jelöli. Az ókori kultúrákból maradt ránk néhány mítosz, barlangrajz ennek ábrázolásával. Férfiak és nők egyaránt választják szexuális kielégülésre: pl. a pásztorok a kecskét. Pornófilmekben és a pornóirodalomban gyakran látható kutyákkal, szamárral, kígyókkal stb. történő közösülés.

Voyeurizmus

Ismertebb nevén a "kukkolás". A meztelen, vetkőző vagy éppen szexuális tevékenységet végző személyek kifigyelése, meglesése váltja ki a szexuális izgalmat, melyet önkielégítés követ. Passzív szemlélője az aktív szereplő vagy szereplőknek. Távcsővel, megleséssel, korszerű technikákkal élik ki vágyaikat a kukkolók (pl. strandon a női zuhanyozókban, nyilvános wc-k falán stb. Erőszakot nem igen követnek el, hiszen nem a megfigyelt személlyel való szexuális aktus, hanem maga a "kukkolás" az, ami izgatólag hat. A peep-show-k eme eltévelyedésre épülnek. Kulcslyukon át való leskelődés. Többségében férfiakra és fiúkra jellemző, melyet bizonyos mértékig a társadalom is tolerál. Betegségnek inkább csak akkor tekinthető, ha ez a szexuális kielégülés egyetlen formája.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció