FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Mit tud egy jó csók?

Kiss Éva

A csókolózás az egyik legintimebb testi érintés, amely közben érzelmek szabadulnak el, hormonok termelődnek. Nézzük, mi történik a testünkben csókváltáskor!

A csókolózás évezredes szokás

A csókolózás szokásának eredete vitatott, még azt sem döntötték el a kutatók, vajon ösztönös vagy tanult viselkedésről van-e szó. Az tény, hogy a ma ismert változatát máig nem minden népcsoport ismeri és kedveli, Ázsia több nagy kultúrájában például tartózkodnak ettől, legalábbis a nyilvánosság előtti csókváltás illetlenségnek, sőt tabunak számít Indiában, Kínában és Japánban is.

Mi történik csók közben?

Maga a csók egyáltalán nem csak a baktériumcseréről vagy az érzelmi többletről szól. Ajkaink ugyanis nagy szerepet játszanak szeretettel és biztonsággal kapcsolatos emlékeink megalapozásában.

Bizonyos helyeken a nyilvánosság előtti csókváltás illetlenségnek számít, herpesz ajakherpesz csók ajkak csókolózás szex párkapcsolat
Bizonyos helyeken a nyilvánosság előtti csókváltás illetlenségnek számít

Van olyan magyarázat, miszerint a primitív társadalmakban az anyák a megrágott ételt töltötték át a gyermekük szájába a szájuknak a gyermekükére tapasztásával, és ebből maradt volna fenn ez az, időközben erotikus tevékenységgé váló mozdulatsor. Más a mágikus cselekmények közt keresi az eredetét: az ősi hiedelem szerint a légzéssel a lélek jár ki-be a testből, így a csókkal egyfajta lélekcsere történhet.

Több színes monda is próbál magyarázattal szolgálni a csók kialakulására, de valószínűleg ezek inkább a szórakoztató meseirodalom kategóriájába tartoznak. Például az, amely szerint a római férfiak úgy ellenőrizték, hogy asszonyaik nem szegték-e meg a borivás tilalmát, hogy ajkaikat hozzáérintették az ajkukhoz. Hasonlóképpen az a magyarázat is a fantázia birodalmából való, miszerint a trójai nők úgy akarták elejét venni férjeik szidalmainak, hogy csókkal zárták le ajkaikat - bár tulajdonképpen ez a módszer nem is annyira megvetendő ma sem...

Az első igazán érzéki, nyelves csókot Kleopátrának tulajdonítják, a Káma-szútra pedig már a csók ma ismert változatait is leírja, így annyi bizonyos, hogy egy sok évezrede kedvelt örömszerző, vágygerjesztő tevékenységről beszélünk.

Puszitól a csókig

Ahány ház, annyi szokás: a régi görögök, inkább a partnerük arcát és a vállát csókolták, az eszkimók pedig nem a szájukat, hanem az orrukat érintették össze. Mielőtt elmosolyodnának ez utóbbin, gondoljanak bele: egymás egyéni illatába való beleszippantás, az arc és az orr érzékeny területének megérintése legalább annyira érzéki cselekedet lehet, mint az európaiak csókjai.

A szájjal való érintésnek is ezernyi változata, fokozata lehet. Az udvarias kézcsók nem is igazi csók, ilyenkor többnyire testi érintésre nem is kerül sor, inkább a csukló bőre fölött a levegőbe "cuppantva" - persze nem hangosan! - imitálja ilyenkor a gáláns férfiember a csókot.

Az igazi kézcsók, különösen, ha az már nem is a csuklót éri, hanem az alkaron feljebb kalandozik, kifejezetten érzéki is lehet. A kétoldalt az arcra adott puszi többnyire barátok, haverok között terjedt el, erotikus töltete gyakorlatilag nincs, egyszerűen a köszönés része. Ebbe a kategóriába sorolható az egyes kelet-európai politikusok közt még mindig dívó hármas arcpuszi is, ami szintén inkább csak a levegőben csattan el.

Egyébként hagyományosan a férfiak között nem szokás a puszilkodás, legfeljebb a közvetlen családtagok, rokonok köszöntik így egymást. Az ajkak érintkezése is sokféle lehet: a zárt szájjal történő, szelíd puszitól az ajkak nyelvvel, ajakkal történő simogatásán, szívogatásán, finom harapdálásán át egészen az egymásba olvadó nyelves változatig, ami már egyértelműen az előjáték része.

A száj fontos erogén terület

A száj kiemelkedően érzékeny erogén zóna, egyszerre közvetít tapintás-, hő- és ízingereket, az orrnyílás közelsége emellett az illat élményével is szolgál, így nem csoda, hogy sokan a bensőséges csókot majdnem annyira intim érintkezésnek tekintik, mint a közösülést. (Emlékezhetünk a "Micsoda nő!" főszereplőjére, aki prostituáltként keresi a kenyerét, és sokféle szolgáltatásra hajlandó, de a csókolózásra nem, mert úgy érzi, azzal teljesen beengedné az "ügyfeleit" az intim szférájába.)

A száj fontos erogén zóna, herpesz ajakherpesz csók ajkak csókolózás szex párkapcsolat
A száj fontos erogén zóna

Valóban, az egymás szájüregében játszadozó nyelves csók két embernek a legizgatóbb és legbensőségesebb egyesülése lehet a nemi közösülésen kívül. A szexuális felvilágosítás klasszikusa szerint a csók olyan erős nemi inger, hogy a nyelvet akár nemi szervnek is mondhatnánk. Nem véletlenül tartják a franciák, hogy "ha egy nő megengedte, hogy megcsókold, mindent megenged" - idézi Kahn.

A csók a lélek tükre?

Csókolni sokféleképpen lehet, már a Káma-szútra is megkülönböztet vagy fél tucatnyi csókot, a hajló, az elforduló, az ébresztő, az egyenes, a szorító, a felsőajak, az összeszorító, a vágygerjesztő csóktípusokat, aszerint, hogy a szerelmesek arca, szája, ajkai milyen módon találkoznak.

Abban is lehet valamelyes igazság, hogy mindenkit jellemez a csókja: a szemérmes, hideg, tartózkodó vagy a bársonyos, szelíd érintés egészen másfajta mentalitásról árulkodik, mint a heves, szenvedélyes, netán erőszakos birtokba vétel, "a nyomulós" a tolakodó, a másik érzéseit, netán ellenérzéseit figyelmen kívül hagyó, a nyelves csókkal már a nemi aktust imitáló, mintegy az egyesülést előre lejátszó aktus.

A Scientific American evolúciópszichológus kutatásaira hivatkozva legutóbb odáig megy el, hogy kifejti: a csók a párválasztás elősegítésére fejlődött ki. Csókolózáskor ugyanis nagyon összetett üzenetcsere folyik, amelyben a partnerek olyan információkat szereznek a másikról az illat, a testhelyzet és a tapintás élmények alapján, amely tudatalatti mechanizmusokat indít be náluk, és ezek segítenek eldönteni, hogy megfelel-e a partner számukra, genetikailag mennyire illenek össze, szóba jöhet-e például az utódvállalás is.

Hormonok ébredése

7 bűvös tipp

Jó tudni, melyek azok a fontos pontok, amelyeken áll vagy bukik egy minőségi párkapcsolat! Kattintson a 7 bűvös tippért!

Egy igazán jó, önfeledt csók úgynevezett boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, aminek testi jele, hogy kipirul az arc, felgyorsul a lélegzet, esetleg gyomortáji remegés fogja el az érzékeny partnereket. Egyesek akár az orgazmusig képesek eljutni a csókolózás közben.

"Amikor csókolózunk, amfetamin, feniletilamin, valamint endorfinok és oxitocin szabadul fel szervezetünk 'vegykonyhájából'. Egy csók kész drogozás. Ezek közül a vegyületek közül a feniletilamin a felelős azért, hogy feldobottak, izgatottak, szédülősek leszünk, az endorfinok felvidítanak és ellazítanak. Az oxitocin már érintés hatására elkezd termelődni és az a hatása, hogy minél többet érintjük egymást, annál több érintésre vágyunk" - írja szexuálpszichológus.

Csak óvatosan a csókolózással!

Világért sem szeretnénk senki kedvét szegni, de nem hallgathatunk el egy kellemetlen körülményt sem a csókról szólva: bizony, az ajkak találkozása, főleg a nyelves, "nedves" változat bizonyos veszélyekkel is jár. A szájüregben ugyanis számos kórokozó él (csak baktériumból több száz fajta lehet egy felnőtt ember nyálában), még akkor is, ha az illető teljesen egészséges.


Saját, "megszokott" baktériumai ugyanis a hordozónak nem okoznak bajt, de a partnert megbetegíthetik. Vannak olyan vírusok is, amelyek egy kiadós csókkal átadhatók, és köztük nemcsak a járványveszélyes időszakok influenzavírusaira kell gondolni, hanem például a veszélyes herpeszvírusokra is, amelyek egyik-másik változata súlyos bajokat, például a Pfeiffer-féle mirigylázat is képes okozni. A hepatitis B és a HPV, vagyis humán papillóma vírus is átadható ezen az úton. Le kell-e mondani e veszélyek miatt a csókolózás örömeiről? Nem, de az óvatosság indokolt: erre is érvényes, hogy a partner sűrű váltogatása és a nem megfelelő higiénia sokszorosára növeli a veszélyeket.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag