Hogyan hat az alkohol a szexuális teljesítőképességre?

Számos olyan ember van, aki úgy gondolja, hogy egy kevés ital segíthet ellazulni együttlét előtt, és akár még vágyfokozó hatása is lehet. De valóban igaz ez, és milyen hatással van az alkoholfogyasztás az egyes nemek tagjainak szexuális teljesítőképességére?

Az alkoholfogyasztás valóban befolyásolhatja a szexuális teljesítőképességünket, de nem biztos, hogy pozitív módon - írja a Healthline . Nők esetében egy kevés alkoholnak lehet vágyfokozó hatása, de ez egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben beválik. Az ital hatására megemelkedhet a tesztoszteronsztint, ami növelheti az izgalmat. Emellett pszichésen sokakra úgy hat az alkoholfogyasztás, hogy ettől szexibbnek, magabiztosabbnak és lazábbnak érzik magukat.

Fájdalmassá is teheti az együttléteket

Ugyanakkor az alkoholnak olyan hatásai is lehetnek, amelyek megnehezíthetik az orgazmus elérését, ezért részegre inni magunkat szex előtt semmiképp sem ajánlatos. Amikor nemi izgalmat érzünk, akkor a szervezet fokozza a nemi szervek vérbőségét, ettől nedvesedik be a hüvely. A túl sok ital hatására ezek a folyamatok nem mindig működnek megfelelően, ami hüvelyi szárazságot eredményezhet. Ettől pedig az együttlét kellemetlenebbé, illetve akár fájdalmassá is válhat.

Segít ellazulni, vagy ront az együttléteken az alkohol? Fotó: Getty Images
Segít ellazulni, vagy ront az együttléteken az alkohol? Fotó: Getty Images

Férfiak esetében az alkohol hatásai a szexuális izgalomra kissé “egyértelműbbek”. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a túlzásba vitt italozás merevedési zavart , illetve akár – átmenetileg – erekcióra való képtelenséget is okozhat. Az ital hatására csökken a péniszbe áramló vér mennyisége, illetve megnő a szervezetben az angiotensin nevű aminosav mennyisége, ami szintén válthat ki merevedési zavart. Emellett az ital a központi idegrendszerre is hatással van. Ha részegen szeretkezünk, az késleltetheti az ejakulációt, sőt, meg is akadályozhatja, ami szintén nem ideális.

Ugyanakkor  - akárcsak a nők esetében – sokaknál egy-két ital fokozhatja a nemi vágyat, illetve növelheti a magabiztosságot, az önbizalmat. Ezek mellett nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy az italozás hatására romolhat a döntéshozatali képesség, könnyebben megyünk bele olyan helyzetekbe, amelyek potenciálisan fizikai, vagy egészségügyi kockázatokat hordozhatnak magukban. Ittas állapotban a védekezésre is kevesebben gondolnak, így ilyenkor megnő az esélye annak, hogy nemi betegséggel fertőződjünk meg, illetve annak is, hogy nem kívánt terhesség következzen be.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.