A vaginizmusról

A "hüvelyi mandzsetta" és a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódása megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a behatolást a hüvelybe. A hüvelyi mandzsetta a hüvelybejárat környéki kisajkak, nagyajkak és gátizomzat gyűrűszerű izomkötegeit tartalmazzák. Mi okozza

Előfordul egy női szexuális működésbeli nehézség, a vaginizmus, mely elsősorban a fiatalabbakat, vagy tapasztalatlanabb hölgyeket érinti. A "hüvelyi mandzsetta" és a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódása megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a behatolást a hüvelybe. A hüvelyi mandzsetta a hüvelybejárat környéki kisajkak, nagyajkak és gátizomzat gyűrűszerű izomkötegeit tartalmazzák. Ezek szexuális izgalom hatására vérbővé válnak, megduzzadnak, beindul a nedvesedés. Azt is mondhatnánk, hogy felkészülnek a hímvessző befogadására.

A vaginizmus szűz lányoknál, vagy egy új kapcsolat elején egyaránt előfordulhat. A gátlások és szorongások oldásával lehet ezen túljutni. Gizi levele jól szemlélteti, hogy milyen lelki és fiziológiai gondokban mutatkozhat meg a vaginizmus.

"Kedves Molnár Tamás !

24 éves vagyok. Fél éve élek együtt barátommal, Zolival. Mégis szűz vagyok, azt hiszem. Rendszeresen, sokszor szeretkezünk Zolival. Szeretkezünk? Igen, hosszasan pettingelünk, és kielégítjük egymást kézzel, szájjal. De a hüvelybe nem sikerül a behatolás ! Nekem nagyon fáj, így nem erőltetjük. Két hónappal ezelőtt azt hittem elvesztettem szüzességemet, mert erősen véreztem. De azóta is fáj, ha belém akar hatolni. Most szűz vagyok, vagy sem? Tisztelettel várom válaszát: Gizi"

Gizi leveléből is láthatjuk, hogy sokszor nem egyértelmű, hogy mikor történik meg a "szüzesség elvesztése". Ez történhet több együttlét folyamatában is, hogy a szűzhártya többszöri próbálkozásra szakadozik fel teljesen. De valóban ez lenne itt a legfontosabb kérdés? Szerintem Gizi levelében jobban oda kell figyelnünk arra, hogy fájdalmasak a behatolási kísérletek. Fél évi együttélés után sincs hüvelyi közösülés, bár az izgalmi szint elérése és a csiklóorgazmus tökéletes. Ezért ebben az esetben a korábban leírt vaginizmusról lehet szó.

Mennyire elégedett szexuális életével? Töltse ki , és megtudja! Tudatközeli és tudattalan szorongások, gátlások, hüvelyi görcsöt és a hüvelykörnyéki mandzsetta összezárulását eredményezik. Ennek szerteágazó lelki okai lehetnek. Ennek feltárásában, oldásában egy szexuálpszichológus sokat segíthet. Lehet, hogy csak a partnerrel kapcsolatban vannak aggodalmak, vagy bizonytalan, ellentmondásos (ambivalens) érzések. De lehet, hogy gyerekkori eredetű a gond, ahol a probléma az összes férfira kivetítődik.

Feltáró analízis és a viselkedésterápiás Kegel-gyakorlatok is sokat segíthetnek.

Molnár Tamás Klinikai szakpszichológus, addiktológus, szexuálpszichológus. 1986-ban végzett az ELTE-n pszichológusként, szakdolgozatát szexuálpszichológiából írta. Magánpraxisban fogadja klienseit pár-, illetve szexuálterápiára. Nős, egy lánya van. Szakmai honlapja: http://szexa.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció