A vaginizmusról

A "hüvelyi mandzsetta" és a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódása megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a behatolást a hüvelybe. A hüvelyi mandzsetta a hüvelybejárat környéki kisajkak, nagyajkak és gátizomzat gyűrűszerű izomkötegeit tartalmazzák. Mi okozza

Előfordul egy női szexuális működésbeli nehézség, a vaginizmus, mely elsősorban a fiatalabbakat, vagy tapasztalatlanabb hölgyeket érinti. A "hüvelyi mandzsetta" és a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódása megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a behatolást a hüvelybe. A hüvelyi mandzsetta a hüvelybejárat környéki kisajkak, nagyajkak és gátizomzat gyűrűszerű izomkötegeit tartalmazzák. Ezek szexuális izgalom hatására vérbővé válnak, megduzzadnak, beindul a nedvesedés. Azt is mondhatnánk, hogy felkészülnek a hímvessző befogadására.

A vaginizmus szűz lányoknál, vagy egy új kapcsolat elején egyaránt előfordulhat. A gátlások és szorongások oldásával lehet ezen túljutni. Gizi levele jól szemlélteti, hogy milyen lelki és fiziológiai gondokban mutatkozhat meg a vaginizmus.

"Kedves Molnár Tamás !

24 éves vagyok. Fél éve élek együtt barátommal, Zolival. Mégis szűz vagyok, azt hiszem. Rendszeresen, sokszor szeretkezünk Zolival. Szeretkezünk? Igen, hosszasan pettingelünk, és kielégítjük egymást kézzel, szájjal. De a hüvelybe nem sikerül a behatolás ! Nekem nagyon fáj, így nem erőltetjük. Két hónappal ezelőtt azt hittem elvesztettem szüzességemet, mert erősen véreztem. De azóta is fáj, ha belém akar hatolni. Most szűz vagyok, vagy sem? Tisztelettel várom válaszát: Gizi"

Gizi leveléből is láthatjuk, hogy sokszor nem egyértelmű, hogy mikor történik meg a "szüzesség elvesztése". Ez történhet több együttlét folyamatában is, hogy a szűzhártya többszöri próbálkozásra szakadozik fel teljesen. De valóban ez lenne itt a legfontosabb kérdés? Szerintem Gizi levelében jobban oda kell figyelnünk arra, hogy fájdalmasak a behatolási kísérletek. Fél évi együttélés után sincs hüvelyi közösülés, bár az izgalmi szint elérése és a csiklóorgazmus tökéletes. Ezért ebben az esetben a korábban leírt vaginizmusról lehet szó.

Mennyire elégedett szexuális életével? Töltse ki , és megtudja! Tudatközeli és tudattalan szorongások, gátlások, hüvelyi görcsöt és a hüvelykörnyéki mandzsetta összezárulását eredményezik. Ennek szerteágazó lelki okai lehetnek. Ennek feltárásában, oldásában egy szexuálpszichológus sokat segíthet. Lehet, hogy csak a partnerrel kapcsolatban vannak aggodalmak, vagy bizonytalan, ellentmondásos (ambivalens) érzések. De lehet, hogy gyerekkori eredetű a gond, ahol a probléma az összes férfira kivetítődik.

Feltáró analízis és a viselkedésterápiás Kegel-gyakorlatok is sokat segíthetnek.

Molnár Tamás Klinikai szakpszichológus, addiktológus, szexuálpszichológus. 1986-ban végzett az ELTE-n pszichológusként, szakdolgozatát szexuálpszichológiából írta. Magánpraxisban fogadja klienseit pár-, illetve szexuálterápiára. Nős, egy lánya van. Szakmai honlapja: http://szexa.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra