A csodapirula tönkreteszi az illúziót? - a szexológus válaszol

A szexuális problémák sajnos még mindig tabunak számítanak a legtöbb házasságban. Pedig aki mer kérdezni, megoldást is talál. Szakértőnk ezúttal is egy olvasói levélre válaszolt.

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt: "Tizenöt éve vagyunk házasok a férjemmel, van három gyerekünk, szép házunk, karrierünk. Boldogságunkat csupán egy dolog árnyékolja be: a férjemnek hat éve merevedési problémái vannak.

Eleinte nem foglalkoztunk ezzel, próbáltunk tudomást sem venni a dolgokról. De ez nem ment sokáig, mert a szex folyton kudarcba fulladt. Pedig próbáltunk sok mindent: nem erőltettük, csak simogattuk, szeretgettük egymást. Adtunk időt, odafigyeltünk a másikra. Aztán felkerestünk egy orvost, pedig nem volt egyszerű rávenni a férjemet, hogy segítséget kérjen. Nem találtak semmi szervi bajt, a szex mégse megy. Felmerült a kék csodapirula alkalmazása, és mi kipróbáltuk. Úgy tűnt, a dolgok egy csapásra megoldódtak, hiszen hirtelen lett erekciója, és lehetett szeretkezni. De nagyon megváltozott a szerelem ritmusa, minden bevezetés nélkül vágunk bele a szexbe. A férjem örül az újra megtalált férfiasságnak, nekem azonban jobb volt, amikor nem volt pirula. Jól oldottuk meg a problémát? Tényleg megváltoztatja a gyógyszer a szexualitást? Van lehetőség, hogy megtaláljuk az elveszett harmóniát?

Bede Zsuzsa válasza

Van még kérdése a témában? Nézze meg a gyakran ismételt kérdéseket, melyek a szexológia témakörében születtek oldalunkon!Sajnálatos tény, hogy senkinek, jellemzően az orvosoknak sem jutott az eszükbe - hat éven át - a szexuálpszichológiai megoldás... A férfiak sokszor úgy gondolják, hogy a szex a teljesítményről szól, és a legtöbben ez alapján érzik magukat igazi vagy éppen rossz férfinak. Ha nem megy, az maga a csőd, és ennek a hatása sokszor még a munkahelyen is jelentkezik, kvázi impotens munkaerőnek gondolják magukat. Így aztán nem véletlen a gyors merevedést adó gyógyszerek világsikere! A kék pirulát magam sem tartom rossz megoldásnak, sok kudarccal teli év után hatékony lehet, de szigorúan pszichoterápiás helyzetben, azaz terápiás beszélgetésekkel megtámogatva. Így egy idő után, az eredeti okok megszüntetésével, a sikeres szexuális együttlétek számának növekedésével, a szorongás csökkenésével el is lehet hagyni a "bogyót".

A legtöbben inkább arra panaszkodnak, hogy tervezni kell az együttléteket, várni kell egy-másfél órát, míg felszívódik, így megszűnik a spontaneitás. A nő azt érzi, most muszáj szexelni, mert a párja bevette a gyógyszert. Elég drága ahhoz, hogy ne menjen pocsékba. Az is bántja, hogy ő nem elég a vágy gerjesztéséhez, nem elég kívánatos ahhoz, hogy beinduljon a párja. Pedig lehetne másképp is kezelni a helyzetet! Nem kell előre megkérdezni, hogy "na, ma lesz-e szex, vegyek be gyógyszert?" Ehelyett egymás hangulatára figyelve gyengéden öleljék meg egymást. Amíg a meghitt előjáték, simogatás zajlik, mindkettőjük agya, lelke, teste egymásra hangolódik, a gyógyszernek is van ideje felszívódni. Persze ehhez fontos lenne, hogy erről tudjon a férjével beszélgetni, ő is legyen tisztában a Maga vágyával. Nem szükségszerű, hogy a gyógyszer elvegye a szexuális intimitást !

Bede Zsuzsa Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.Weboldala: www.szexhelp.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra